[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Dulce și Amar – Mesajul unei mame ai cărei copii s-au întors din Italia

Mă numesc Vasilica și am 67 de ani. Am doi copii: un băiat și o fată. Amandoi copiii, după ce au terminat școala, au plecat în Italia. Fiul meu s-a întors după 14 ani, iar fiica mea după 11 ani.

          Am citit cartea Dulce și Amar cu inima, pentru că nu poți altfel decât cu inima să citești o asemenea carte. Mi-am văzut și simțit copiii între paginile ei, am regăsit copiii vecinilor, fraților, rudele și cunoștințele mele care spală babe și moși la fund. Pe ulicioara asta unde stau eu… numai bătrâni au rămas. Toți au copii și nepoți plecați. Nepoți pe care îi văd și-i strâng în brațe o dată pe an, cărora le dau bani ca să-i ademenească, să-i facă să le placă la bunici. La mine în sat sunt tot mai puţini copii, învață maxim 5-6 în fiecare clasă. Când erau copiii mei la școală toate clasele aveau cate 20-25 de elevi și A, B, C, cel puțin.

          Ani de zile mi-au ascuns suferințele lor. Pentru că nu erau lângă mine și s-au transformat, din copiii mei, în părinții mei (ca să mă protejeze). Nu mai sunt copiii pe care i-am crescut singură. Când s-au întors din Italia nu le mai convenea nimic, parcă uitaseră de unde au plecat. Eram într-un conflict continuu cu ei. Chiar dacă aveau bani, tot ziceau că produsele sunt prea scumpe și că nu au. Mereu le zic: „Dar noi, cei care nu am plecat niciodată, cum trăim?”

          Înțeleg și nu mă supăr pe ei când strâmbă din nas la tot ce cândva, când nu știau ce e străinătatea, le plăcea. Greu acasă. Îmi pare rău că i-am lăsat să plece, poate că ar fi trebuit să plec eu, să le asigur viitorul, căci ei și-au cumpărat apartamente, dar sunt singuri. Tinerețea le-a mâncat-o Italia și i-a îndepărtat de mine.  Au case, un magazin împreună, dar nu au parteneri cu care să împartă ce au agonisit, cu care să se bucure și să fie fericiți, nu se pot integra.  Mereu le zic: „Mamă, acum culegeți, nu mai alegeți!”

Editor: Luminița Mirela Negoiță

Și tu poți scrie la Emigrantul! Trimite-ne textul printr-un mesaj privat pe inbox Emigrantul sau la redacția@emigrantul.it

Volumul Dulce și Amar poate fi comandat aici: Dulce și Amar

telefon: Italia – 380/7524934; România – 074/0868834.

 

Lasă un răspuns