Ingrediente:
● 4 kilograme de căpşuni
● 3, 5 kilograme de zahăr
● 4 lămâi potrivite cu coajă
Preparare:
Căpşunile se spală bine şi se curaţă de codiţe.
Se aşează toate căpşunile curăţate într-un vas încăpător, şi se stropesc cu zeama de la 3 lămâi, apoi se pune tot zahărul şi lămâia rămasă tăiată în felii subţiri. Adăugarea feliilor de lămâie îi va da dulceţii de căpşuni un gust aparte.
După ce se lasă timp de câteva minute pentru ca zahărul şi sucul de lămâie să pătrundă puţin căpşunile, se pune vasul pe aragaz, la foc mic. În scurt timp, fructele vor pluti în siropul format.
După 45-50 de minute de fierbere, se scoate pe o farfurie puţin sirop şi se verifică consistenţa acestuia. Dacă picăturile au un aspect de boabe de rouă şi nu se împrăştie pe farfurie, dulceaţa este gata.
Recipientele, în care a fost pusă dulceaţa de căpşuni, se întorc pentru 15 minute cu capacul în jos pentru a se crea vacuum, iar apoi se răstoarnă în poziţia normală şi se acoperă cu servete de bucătărie, pentru a se răci în timp mai îndelungat.