[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Dulceață de cireșe amare

Picture

 

     Ingrediente

  • 1 kilogram de cireșe amare
  • 850 g zahăr tos
  • 1 lămâie
  • 1 baton de vanilie (opțional)

 

Spălați și alegeți cireșele. Rupeţi codiţele şi scoateţi sâmburii cireşelor cu partea specială a presei de usturoi. Extrageţi zeama de lămâie, apoi tăiați coaja în 4. Se despică batonul de vanilie și se răzuiesc micile semințe din interior.

Puneţi cireşele fără sâmburi direct în oala de fierbere (o oală de 3-4 litri). Pe măsură ce se adaugă cireșele, se stropesc cu zeamă de lămâie și se presară cu zahăr, apoi se adaugă semințele de vanilie.

Se amestecă  mixtura, cu grija să nu se sfărâme fructele. Se adaugă batonul de vanilie și sferturile de coaja de lămâie și se împing cu o lingură de lemn, spre fundul oalei, ca mixtura de cireșe să le acopere în întregime.

Puneți oala la foc mic, preferabil pe o plită (nu pe flacără directă). Fierbeţi amestecând treptat aproximativ 1 oră până când dulceață face spumă și fructele plutesc la suprafață apoi culegeţi spuma cu o spumieră sau cu o lingură mai mare şi luaţi oala de pe foc.

Un alt semn că dulceața este gata: picurați sosul într-un borcan cu apă rece. Dacă picătura își păstrează forma, puteți umple borcanele.

Dulceata_de_cirese_amare_cu_vanilie

Se toarnă fierbinte în borcane, dotate cu capace care le închid ermetic, cu filet. Se îndepărtează batonul de vanilie și coaja de lămâie. Se acoperă borcanele cu paturi și se lasă să se răcească astfel, lent, până a doua zi. Întoarceți borcanele cu capul în jos şi acoperiţi-le cu pături groase pentru a determina formarea vacuumului.

Dulceaţa de cireşe amare se păstrează la rece în cămară sau în beci timp de 12-24 de luni.

Borcanele trebuie să fie foarte curate și uscate. Le puteți usca în cuptorul încins la 180 de grade timp de 15-25 de minute.

 

http://www.emigrantul.it/dulceata-de-capsuni/