[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

DULCEAȚĂ DE FLORI DE SALCÂM

 

Dulceața de flori de salcâm este o delicatesă de sezon.

dulceata salcam

Ingrediente:

1,3 kilograme flori de salcâm
2 kilograme de zahăr
3 lămâi
2 litri de apă

Preparare:

Florile de salcâm trebuie să fie desprinse de pe ciorchine, apoi spălate în baie de apă rece și  scurse bine într-o sită. Se aruncă prima apa și se repetă operația.

Într-o oală încăpătoare, se pun 2 litri de apă împreună cu zaharul și fașii de coajă de lămâie, doar partea galbenă (partea albă, aflată sub cea galbenă, are un gust amar, de aceea e bine să o evitam). Se fierbe siropul până se leagă în așa fel încât, dacă se înmoaie o lingură în sirop, acesta să se prelingă picătură cu picătură prin același loc. Se îndepărtează coaja de lămâie și se adaugă florile de salcâm bine scurse de apă. După ce siropul în care s-au adăugat florile de salcâm dă din nou în clocot, se adaugă zeama celor 3 lămâi (atenție, să nu adăugați și sâmburii). Se fierbe dulceața la foc mediu spre iute încă 20-30 minute, până când se leagă la loc, așa încât o picătură din siropul dulceții, picurată în apă rece, să formeze o mică perla aurie, nu să se dizolve.

servicii geta procuri

În final, dulceața trebuie să aibă o culoare de un auriu adânc, cu nuanțe de ambra. Dulceața se toarnă fierbinte în borcane curate și sterilizate, se pun capacele și se răstoarnă cu susul în jos, poziție în care se lasă 5 minute. Se acoperă borcanele cu câteva straturi de ștergare groase și se lasă să se răcească lent.