[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Duminica „cireșelor amare” la Terni (Italia)

           CRI_0745

Cartea Lilianei Nechita devine tot mai interesantă. În localitatea Terni, centrul Italiei, cele mai înalte oficialități ale bisericii, CARITAS-ului, diplomatice sau administrative s-au adunat pentru a vorbi despre acest fenomen iscat de cartea româncei.

O zi plină de evenimente pentru comunitatea românească din Terni, o zi aşteptată cu drag, dar importantă în acelaşi timp pentru toţi emigranţii, indiferent de ţara de provenienţă.

Cu ocazia prezentării ediţiei italiene a cărţii “Cireşe amare”, Parohia Sf.Cuvioasa Parascheva a fost gazdă pentru oaspeţi de seamă: ambasadorul României în Italia,    E.S. Dana Constantinescu, Claudio Daminato – director Caritas Diocesi di Terni precum şi Solange Pavlik, reprezentând ACLI Terni.

        Părintele Vasile Andreca, păstor al comunităţii şi susţinător al tuturor proiectelor culturale şi nu numai, a sprijinit iniţiativa menită să aducă românilor bucuria de a fi împreună cu doamna ambasador dar şi posibilitatea de a-şi manifesta recunoştiinţa faţă de eforturile pe care Caritas le face zilnic pentru ajutorarea emigranţilor din toate colţurile lumii.

depositphotos_9712855-Cheese-Vector
Preotul comunității românești Vasile Andreca și ambasadorul Dana M. Constantinescu

Prezentarea cărţii a avut loc la Oratoriul San Giovanni Bosco unde s-au adăugat alţi invitaţi la eveniment: primarul oraşului, Leopoldo di Girolamo, Mons. Salvatore Ferdinandi, vicar general Terni, Narni şi Amelia, vice-primarul Francesca Malafoglia, precum şi directorul editorial – Cristi Merchea.

Persoane importante adunate în jurul unei cărţi. Importante dar simple, oameni din mai multe colțuri ale lumii (români, italieni, nigerieni sau francezi etc) veniți să petreacă împreună câteva momente în care, uniți de această temă, – cea a femeii-mamă emigrate-, au socializat, au ridicat probleme autorităților și au vorbit despre prejudecăți și obișnuințe, despre sinergii și dificultăți.

sala pimar
Primarul Leopoldo di Girolamo vorbind celor prezenți

„Ciliegie amare” nu este o carte obişnuită de literatură, ci o mărturie a durerii din inimile emigranţilor, durerea dezrădăcinării şi a sentimentului că-n lumea cea nouă nu sunt acceptaţi.

O carte care vorbeşte despre cei care trăiesc între două lumi.

CRI_0703
Coadă la autografele autoarei Liliana Nechita

De aceea, întâlnirile de astăzi şi discuţiile care au urmat, interesul manifestat de instituţiile locale au fost extrem de importante.

Şi mi-amintesc vorbele Malalei: „Cu un creion şi-un caiet poţi schimba lumea!”

E adevărat că lumea nu se schimbă rapid, nici măcar nu suntem siguri că se poate schimba în bine, dar, azi, la Terni, măcar am încercat!

foto: Nicola d’AlessioCRI_0705