[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

După moarte vom fi puși într-un ou din care va ieși un copac. Adio înmormântări, sicrie, betoane, cruci, monumente

Adio coșciuge, cripte, cavouri, mausolee… O arhitectă italiancă vine cu o idee nouă pentru după moarte: oul. Un ou biodegradabil în care rudele și prietenii să ne pună, după moarte,  cenușa și oasele și care, odată îngropate sub rădăcinile unui copac, să alimenteze seva acestuia. Mai mulți copaci = o pădure. O „pădure sacră”. 

Ideea eliminării betoanelor costisitoare, urâte, lugubre și care încet-încet vor umple Pământul, este una pe cât de originală, pe atât de naturală și naturistă, menită să ajute natura dar și omul. Ea a fost elaborată de doi designeri italieni, Anna Citelli și Raoul Bretzel, și au numit-o The Capsula Mundi project.

       Italienii au creat o capsulă biodegradabilă sută la sută, care, în timp, transformă corpul decedatului într-un copac. Cum este posibil așa ceva? Simplu! Mai întâi, corpul este încapsulat în poziție fetală și îngropat în pământ. Deasupra capsulei se plantează fie o sămânță, fie un puiet gata răsărit și pornit în vegetație. Astfel, când simți că sfârșitul ți-e aproape, poți să-ți alegi singur specia de copac în care vrei să te transformi, așa cum, într-o înmormântare normală, ai lăsa testament să ți se facă modelul de cavou sau sicriu. Pe măsură ce timpul trece, corpul tău se transformă în nutrienți care vor hrăni copăcelul, permițându-i să crească

Ideea este aceea de a înlocui cimitirele cu păduri sau parcuri, unde familile să-și îngrijească copacii ca pe proprii lor familiali dispăruți. 

Deși în Italia, în denumirea uzuală, orice cimitir e denumit „campo santo” – câmpul sfânt, pentru moment idea designerilor nu este aplicabilă, ea fiind pusă în practică în USA ți UK. 

Iată și instrucțiunile de folosire.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cât costă o asemenea „ceremonie”? 
În jude 3-400 de dolari, în funcție de ce fel de ou alegeți. 

Rodica Ciobotaru

Lasă un răspuns