[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

E vremea grătarelor!

Românii sunt mari amatori de friptură la grătar. Iată câteva trucuri prețioase pentru a găti friptura, dacă tot suntem în sezonul grătarelor, al ieşitului la iarbă verde.

Grătarul poate fi aprins cu lemne sau folosind cărbunii. Pentru o savoare specială a preparatelor, se poate folosi o combinație între lemne și cărbuni. Grătarul trebuie să fie foarte bine încins înainte de a se pune carnea. Jarul e tocmai bun atunci când cărbunii devin gri şi când, plasând palma deasupra grătarului, nu rezişti mai mult de 3-4 secunde.

Carnea ce urmează să fie gătită poate fi marinată cu orice fel de condimente: vin, otet, suc de lămâie (reduc apariţia compuşilor toxici), usturoi, ceapă, rozmarin, ghimbir, sos de roșii picant, sos Worcestershire, sos de soia etc.

Carnea trebuie adusă la temperatura camerei și nu pregătită imediat ce a fost scoasă din frigider. În primul rând, marinând carnea, îi veți da o savoare aparte, în funcție de tipul de condimente pe care le folosiți. Apoi, carnea va fi mai fragedă, iar retețele vor fi originale.

Pentru ca friptura să nu iasă uscată, puteți unge fiecare bucată de carne cu ulei de măsline sau cu grasime animală.

În funcție de preferințe, friptura trebuie pregătită mediu sau chiar în sânge pentru a rămâne fragedă.

Termometrul pentru friptură nu este un moft, ci un ajutor de nădejde când trebuie să verificăm dacă este timpul să luăm carnea de pe grătar. Termometrul se introduce în cea mai groasă parte a fripturii, unde nu există multă grăsime. Carnea de porc este făcută când atinge între 65 şi 75 de grade Celsius, iar carnea de pasăre la 80 de grade Celsius. O altă variantă, deşi nerecomandată, ar fi să crestaţi puţin carnea, cât mai rar, atunci când consideraţi că este gata. La final, friptura trebuie lăsată să se „odihnească“ timp de câteva minute într-o cratiţă acoperită, răgaz care va permite eliberarea aromelor.