[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Economia românească susţinută de banii emigranţilor

Intervenţia deputatului Aurelian Mihai despre contribuţia românilor din Diaspora la economia naţională.

„România susţinută financiar de către românii de pretutindeni”

Aurelian_Mihai_ParlamentPentru a mai reflecta încă o dată asupra ajutorului acordat indirect ţării de origine şi a ne convinge că sumele trimise de cetăţenii români care lucrează în afara graniţelor ţării, cunosc chiar şi în situaţii de criză un avantaj superior, la nivel statistic, comparat cu informaţiile oferite de Banca Naţională a României privitor la investiţiile străine directe în România, în ultimii doi ani, vă prezint următoarele date:

Anul 2012 – trimiteri de bani înspre România din partea cetăţenilor români: 3,86 miliarde de euro. Fluxul net de ISD, în anul 2012, a înregistrat un nivel de 2,138 miliarde de euro.

Anul 2011 – trimiteri de bani înspre România din partea cetăţenilor români: 3,73 miliarde de euro. Fluxul net de ISD, în anul 2011, a înregistrat un nivel de 1,815 miliarde de euro.

Iar în anul 2013 avem numai date parţiale deocamdată. Date oficiale pentru anul 2013 numai în cazul trimiterilor de bani înspre România din partea cetăţenilor români între lunile ianuarie-septembrie: 2,58 miliarde de euro.

De ce am luat decizia să fac astfel de comparaţii? Sigur, mulţi dintre dumneavoastră aţi fi tentaţi să spuneţi că se tratează numai cifre statistice fără o anumită relevanţă pentru societatea românească – datorită impactului asupra creării de locuri de muncă, asupra avantajelor de natură fiscală, socială şi aşa mai departe – însă intenţia mea este de a reliefa situaţia în care, indiferent de avantajele indirecte oferite de investiţiile străine directe, sumele de bani trimise de către cetăţenii români care îşi desfăşoară activitatea dincolo de frontierele statului român reprezintă un balon de oxigen pentru economia românească.

În timp ce statul român se cramponează încă în studii de impact asupra cheltuielilor publice pentru bugetul anului următor sau asupra multitudinii de probleme generate de birocraţia stufoasă, există la nivelul instituţiilor publice acest contingent reprezentat de românii din diaspora care reuşesc să echilibreze balanţa economică fără a consuma din resursele statului, deoarece nu beneficiază, din cauza distanţei, de serviciile primăriilor, ale sistemului de sănătate sau educaţional românesc, nu obţin facilităţi de pe urma „investiţiilor” în România etc. Toate acestea în timp ce guvernele trecute şi actuale au găsit de folos stimularea şi oferirea unei mulţimi de alternative pozitive companiilor străine pentru aducerea în ţară a banilor şi aşa puţini şi insuficienţi pentru dezvoltarea mult dorită a unei economii care încă mai este copilul de serviciu în Uniunea Europeană.

Prezentându-vă clar situaţia, din punct de vedere statistic, favorabilă economiei româneşti, care este susţinută major de către românii din afara graniţelor ţării, întrebarea mea, domnilor guvernanţi şi stimaţi reprezentanţi ai partidelor aflate la guvernare, este: aveţi dumneavoastră intenţia să înţelegeţi că aţi putea face un minim favor şi aţi putea da un semnal de prietenie prin bunul gest de a începe cu reducerea taxelor consulare ale celor care încă salvează un pic mai mult decât v-aţi fi aşteptat situaţia economică a României?