[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Elevi și profesori din Țifești în vizită la Vasto (Italia) – o experiență unică

         În perioada 6-13 mai 2017, elevii Școlii Gimnaziale Țifești în cadrul Proiectului European Erasmus + ,,Social Inclusion by Volunteer and Entrepreneur Activites,, au fost plecați în prima mobilitate la Vasto în Italia. Echipa a fost formată din domnii profesori Aura Robescu , coordonatorul proiectului, Lăcrămioara  Teodorescu și Gabriel  Sibechi și din elevii Carmen Mustață , Bogdan Vișan , Paula Moise , Simona Nistor ,  Georgiana Momanu și Angelo Ivan .

Proiectul are ca scop dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale elevilor, creșterea de competență financiară, abilități de comunicare și de prezentare, precum  și capacitatea de a lucra într-o echipă.

De asemenea proiectul încearcă să sensibilizeze elevii față de oameni diferiți, să-i ajute să empatizeze cu cei aflați în suferință .

Obiectivul fundamental al proiectului , care apelează la partu școli din țări diferite

(România, Italia, Turcia și Lituania) este de a stabili criterii pentru implementarea cu succes a unei idei de antreprenoriat dat pe piața europeană.

La Vasto a fost prezentat primul produs al proiectului numit, incubatorul de afaceri – un film de prezentare a ideilor antreprenoriale ale elevilor din fiecare țară parteneră.

Produsul  proiectului a oferit  oferi elevilor șansa de a-și îmbunătăți cunoștințele de limbă engleză, cunoștințele de itorie, de geografie precum și abilitățile de TIC.

Prima zi de activitate a început la  Scuola Media R. Paolucci, gazda noastră, unde fiecare echipă și-a prezentat membrii, oferind și detalii despre țara din care venea. Astfel elevii au putut afla informații despre cultura și civilizația tuturor tărilor partenere.

În timp ce coordonatorii fiecărei țări s-au întâlnit într-o ședință în care au pus la punct detaliile activităților ce urmau să aibă loc, elevii însoțiți de ceilalți profesori participanți au participat la un Workshop, unde au realizat tablouri din materiale adunate din natură.

În urma jurizării lucrărilor, locul I  a fost obținut de eleva Simona Nistor , din România.

O primă vizită a fost la ,,Priori Winery Casalbordino,, unde un producător de vin și ulei de măsline  ne-a prezentat fabrica de vin, ne-a vorbit despre afacerea sa și ne-a prezentat livada de măslini pe care o avea. Elevii au aflat cum se pornește o afacere, care sunt pasii ce trebuie urmați pentru a avea succes pe piață, ce înseamnă calitatea și respectul față de cel care cumpără produsul.

În cea de a doua zi s-a  vizitat orașul Vasto și o primă oprire a fost la primărie, unde am fost întâmpinați de oficialități și ni s-a vorbit despre istoria orașului, despre obiectivele importante, despre tot ceea ce este specific acestui oraș.

Următoarea vizită a fost Muzeul de Artă Modernă și Muzeul Arheologic Luigi Marchesani, unde am aflat multe lucruri interesante despre isoria acestor locuri.

 

O altă activitate interesantă a fost lectia de italiană, oferită de gazde, unde s-au purtat dialoguri in limba italiană între elevi si profesori din Lituania, România  și Turcia. A fost amuzant, însă elevior le-a plăcut foarte mult.  Deliciul acestei activități l-a reprezentat dialogul dintre un profesor turc și unul român, purtat în limba italiană.

La fel de interesantă a fost vizita la Băile Romane, un vestigiu arheologic foarte important al orașului Vasto.

Cu toții am fost încântati când am descoperit la școala din Italia elevi români, care au venit să ne întâmpine și să ne povestească impresiile  și experiențele lor de acolo.

Câtă vreme profesorii se întâlneau să discute despre criteriile ce trebuiesc respectate pentru reușita în afaceri, elevii din cele patru școli au jucat volei , legând astfel prietenii și învățând cuvinte uzuale  din  fiecare limbă.

Într-o altă zi corul Școlii din Italia, condus de profesorul Luciano Ricotta ne-a prezentat un program artistic. În încheiere, eleva din România, Carmen Mustață, a făcut o surpriza celor prezenți, încântându-i cu  o melodie românească și una în limba italiană.

 

Am fost impresionați de vizita la Il Recinto de Michea- Fattoria Sociale, unde într-un loc cu totul special, oameni de diferite profesii, se ofereau voluntari pentru a ajuta persoanele cu nevoi speciale. Era uimitor să vezi cu câtă calmitate, pricepere și dăruire, într-un loc cu un peisaj de vis, oamenii își ofereau ajutorul semenilor care aveau nevoie de ei. Aveau o minifermă în care creșteau tot felul de animăluțe, iar terapia aplicată era cea cu măgari. Acestia fiind foarte blânzi , puteau fi mângâiați, periați și  hrăniți de persoanele cu handicap.  Omul și natura erau un tot unitar iar linistea care domnea, nu putea decat să te încarce cu o energie pozitivă.

Directorul acestei  așezări le-a vorbit copiilor despre cât de important este ca ei să organizeze și să pună în aplicare inițiative voluntare.

O altă întâlnire a fost cea cu Președintele grupului GAS, grupul  pentru achiziții echitabile de produse ecologice, care ne-a prezentat  importanța produselor biologice .          Grotta del Saraceno a fost o altă vizită care i-a incântat pe elevi. Fiecare țară și-a prezentat în sala de festivități a locației,  filmul cu ideile de afaceri, s-a discutat despre fiecare idee, s-au impărtășit opinii , iar vederea spre plajă, ne-a încântat pe toți.La finalul activității elevii din România au prezentat un program artistic acompaniați la chitară de eleva carmen Mustață.

A fost o experiență de neuitat, atât pentru elevi cât și pentru profesori și abia așteptăm următoarea mobilitate în Turcia. Dar până atunci în noiembrie vom fi gazde.