[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Este diaspora o prioritate pentru Guvernul României?

Pentru românii de pretutindeni din Senat și Camera deputaților,

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Scrisoare deschisă

Cu privire la efectele negative ale migrației economice asupra copiilor.

Este diaspora o prioritate pentru Guvernul României ?

Buzău: Copil de 12 ani legat de copac și tăiat pe corp cu un cuțit de tatăl său. Bărbatul a filmat agresiunea și a trimis imaginile mamei din răzbunare la adev.ro/ oyjifm.

Încă o victimă în România, încă un copil care va rămâne marcat pe viață de neputința celor din jur și, mai cu seamă, din cauza neimplicării autorităților.

Sunt ani buni de când vorbim despre efectele negative ale migrației economice asupra familiei și, mai ales, asupra copiilor. Am organizat conferințe, mese rotunde, am realizat reportaje, documentare, am trimis autorităților liste cu nume și prenume, locul, data celor care și-au luat viața în România de prin 2010 încoace.

S-au scris cărți, sute de articole despre copii, mame, tati, familie, am trimis decidenților și eventuale soluții, au fost făcute interpelări scrise în Parlamentul European. În toți acești ani, nu am fost puțini cei care am tras semnale de alarmă prin mesaje adresate responsabililor cu politicile publice relevante. Din nefericire, unele au rămas chiar necitite.

Câtă vreme aceste drame vor fi tratate izolat, ca un titlu de ziar despre care se va vorbi preț de-o zi-două, situația se va agrava din ce în ce mai mult, cu consecințe profunde asupra mai multor generații. Aproape 4 milioane de cetățeni ai României lucrează și trăiesc peste granițe, peste 300.000 de copii sunt lăsați în urmă, datorită acestui fenomen.

România are veșnic alte priorități, instituțiile chemate în cauză sunt mereu nepregătite legislativ, programatic sau/ și financiar, parlamentarii din comisiile pentru românii de pretutindeni, cărora întotdeauna le-a fost adusă la cunoștința situația, recunosc gravitatea problemei. Unii dintre ei au în agenda întâlniri cu diasporenii în care să se mai discute, iar și iar, aceleași subiecte.

Trebuie intervenit urgent în susținerea familiilor, pentru că timpul se scurge nemilos. Victimele sunt persoane cu nume, chip și identitate, iar fenomenul afectează întreaga societate.

Vă rugăm să ne uităm în ochii lor. Și în oglindă.

Rămânem la dispoziție pentru detalii și colaborare.

Silvia Dumitrache, președinte

Asociația Femeilor Românce din Italia – ADRI

Lasă un răspuns