[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Eurochocolat Perugia – Cel mai dulce festival din Italia

aglomeratie perugia
Străzile Perugiei la festival (foto: Nicola D’Alessio)

             Muiat în ciocolată este centrul Perugiei unde e în plină desfăşurare cel mai mare festival european de acest tip.

Deşi la a 22-a ediţie, mulţi dintre cei care-l văd din nou recunosc că nu e limită la creativitate: mustaţa enormă din 3000 kg ciocolată, lungă de 4 metri şi înaltă de 1,70 m, este simbolul acestui an. Dacă am traduce “leccabaffi” ar fi ceva de genul “ să ne lingem mustățile”!Şi chiar asta se întâmplă, fără exagerare. Oferta este impresionantă: sunt prezenţi 130 de producători printre care Milka, Lindt, Pernigotti, Ciofar, Domar, Cameo şi, bineînţeles, Perugina.

Standurile impresionează prin varietatea exponatelor, arici din ciocolată stau alături de păpuşele, de ursuleţi şi de pantofiori dulci. Pare a fi raiul copiilor, dar ce îmbulzeală pe adulţi să cumpere ciocolată cu fel de fel de fructe, cu alune sau piper, cu mentă sau struguri, vanilie sau coniac! Sculptori pricepuţi lucrează la cele 4 statui enorme din ciocolată, de 1000 kg fiecare: e ciudat să vezi cum dalta loveşte materialul dulce ca şi cum ar fi piatră. Curioşii aşteaptă răbdători să vadă ce forme vor modela artiştii iar răbdarea este răsplătită de faptul că bucăţelele de ciocolată care sar sunt adunate şi dăruite publicului.

 

sculptor ciocolata

Manifestarea nu e dedicată doar pofticioşilor, ci are şi un important rol economic şi social: sunt prezente 10 ţări producătoare de cacao, ţări din America Latină şi Africa, puternic reprezentate fiind Brazilia, Ecuador şi Peru. Ingeniozitatea organizatorilor merge mai departe de atât: sunt cofetari care arată copiilor cum se modelează ciocolata, sunt conferinţe pe tema unui consum corect şi sănătos, sunt prezentări de design în domeniu şi câte şi mai câte surprize. Toate dulci. Spre Rocca Paolina este şi un colţ numit “Pauză: mâncaţi ceva sărat”. Aici se pot gusta brânzeturi şi cârnaţi, prosciutto şi mozzarelle de producător.

În ceea ce priveşte organizarea din acest an, numai cuvinte de laudă, mai ales că o armată de voluntari dirijează corect fluxul de vizitatori şi supraveghează transportul cu mini-metroul care ajunge în centrul oraşului. Pe scurt, Eurochocolate merită văzut şi cât mai repede, închiderea va fi pe 25 octombrie, zi în care vor fi terminate şi dulcile statui din ciocolată.

Liliana Nechita 

foto: Nicola D’Alessio

pantof ciocolata leca leca ciocolata ciocolata