[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

În Europa, cu tradiţii şi spirit românesc – Spectacol la Rignano Flaminio

Zi de sărbătoare pentru românii din zona Rignano Flaminio, în nordul Romei: duminică, 23 iulie, a avut loc la Schitul „Sf. Prooroc Ilie” din localitatea Rignano Flaminio, lângă Roma, spectacolul de încheiere a programului ”Școala de vară Armonizarea identității românești la contextul europenizării”, proiect realizat pe parcursul a cinci săptămâni cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

Spectacolul a coincis cu sărbătorirea hramului Schitului / Parohiei, iar gazda evenimentului a fost Părintele Ștefan, Ieromonah la Schitul Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, care a organizat Școala de vară împreuna cu Asociația Spirit Românesc Onlus.

Alături de circa patru sute de enoriași, numeroși oaspeți de onoare au venit să asiste la spectacolul susținut de micii participanți la Școala de vară: George Miloșan, ministru consilier la Ambasada României la Roma, consulul Ionuț Urs, reprezentanți ai asociațiilor de români din regiunea Lazio, dar și prieteni italieni ai comunității, printre care Giuseppe Balsamà de la Asociația „Insieme per l’Athos Onlus” și alte personalități publice din Civita Castellana și Rignano Flaminio. De la Radio România Actualităţi a fost prezentă jurnalista Elena Postelnicu.

Sărbătoarea a început cu celebrarea Sfintei Liturghii de către Pr. Ștefan și Pr. Gabriel Andriuță, în prezența oficialităților. Apoi, toți oaspeții au fost invitați la o agapă frățească și la Spectacolul susținut de copiii participanți la Școala de vară.

SPECTACOLUL

Mari emoții în spatele scenei: copiii repetă poeziile, își aranjează costumele populare, fetele își pun flori în cosițele împletite. Totul este gata, sub privirea educatorilor și îndrumătorilor copiilor.

În ciuda emoțiior, totul se desfășoară potrivit programului. Se cântă imnul României, poi urmează un recital de poezii, intercalat de o suită de melodii tradiționale românești. Rebecca, Petru, Sofia, Maria, Letizia, Ecaterina, Raimondo, Andreea: iată doar câteva din numele copiilor care se alternează pe scenă. Din poeziile recitate amintim: ”Dulce-i limba românească” de Otilia Cazimir, ”Rugăciune” de Mihai Eminescu, poezii ale lui Tudor Arghezi și multe altele. Din momentele muzicale, una din melodiile cele mai aplaudate a fost cunoscuta ”Cântă cucu-n Bucovina”, interpretată vocal și la flaut de toți copiii.

A urmat apoi mult așteptatul moment al scenetei „Pupăza din tei”, adaptare după textul lui Ion Creangă. Scena a fost atent decorată de copii, cu copacul pupezei, casa lui Nică, iarmarocul.

Spectacolul s-a încheiat cu o horă a participanţilor, sub privirile emoționate ale profesorilor și părinților. Toți copiii au primit în final diplome de merit și o carte în limba română.

ȘCOALA DE VARĂ

Școala de vară a avut durata de 5 săptămâni și s-a desfășurat în interiorul Schitului „Sf. Prooroc Ilie” din Rignano Flaminio. Au participat 58 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani. Alături de activitățile recreative și de excursii, programul Școlii de vară a cuprins: ore de religie, cursuri de desen și pictură, cursuri de muzică și lecții de flaut.

 

PROFESORII

Succesul Școlii de vară a fost asigurat de participarea profesională și inimoasă a profesorilor: Elena Constantin şi Ana Maria Marinică – pictură pe sticlă, pictură decorativă în biserică, coordonatoare poezie / teatru; Mihaela Bădescu – pictură pe piatră, Cornelia Florina German – cor, flaut; prof. Ioan Ionașcu și Costel Gabriel Mircea – ora de religie; Mădălina David, Florina Cotiugă – educatori asistenţi.

„Am avut bucuria să lucrez cu copiii timp de cinci săptămâni și să ducem programul pe care ni l-am propus la bun sfârșit. Unii copii vorbeau puțin românește și nu știau multe despre țara lor. Este însă fundamental să ne păstrăm tradițiile, pentru că integrarea europeană se face menținând contacul cu prorpiile rădăcini, de care trebuie să fim mândri”, a spus profesoara Elena Constantin.

Ana Maria Marinică: „Sunt încântată de faptul că am colaborat şi anul acesta cu copii talentați, împreună am realizat activități deosebite printre care pictarea brâului ornamental ce împodobeşte biserica la care şi-au adus aportul toți copiii şi chiar părinții acestora. De asemenea copiii au ajutat la realizarea scenografiei reușind astfel să-i implicăm pe toți, spre bucuria noastră, a tuturor”.

EXPOZIȚIA DE ICOANE ȘI OBIECTE PICTATE

Odată cu încheierea Școlii de vară a avut loc și expoziția de icoane pictate pe piatră, realizate de participanții la cursuri. Copiii au realizat și alte obiecte artizanale – insigne, steme de ceramică – cu motive tradiționale românești, precum și un tablou cu viața Sf. Prooroc Ilie.

„Anul viitor sperăm să realizăm mai multe icoane, multe persoane au rămas uimite de măiestria copiilor și au vrut chiar să achiziționeze din icoanele pictate de copii, însă fiecare a reușit să picteze doar o icoană pentru propria familie”, a spus părintele Ștefan.

IMPRESIILE PĂRINȚILOR ȘI COPIILOR

Iată câteva din impresiile copiilor şi părinţilor:

„Cel mai mult mi-a plăcut să pictez pe piatră: am pictat o icoană cu Sfânta Iulia, pentru că pe mine mă cheamă Iulia”, ne-a spus una din elevele de la Școala de vară.

Sofia, de 8 ani, a încântat publicul cu vocea ei: ”Îmi place să cânt de când eram mică, acum am învățat și cântece românești!”. E un talent moștenit din familie. Mama Sofiei a câștigat un concurs de muzică, în calitate de solistă, când era la școală, în România: cursul a ajutat-o pe Sofia să se armonizeze în cor cu ceilalți copii. Apoi, a învâțat să cânte la flaut și era extraordinar de încântată”.

Mihaela Stan, originară din Călărași, dar stabilită în Italia de 13 ani, și-a adus ambele fete, de 8 și 11 ani, la Școala de vară: „Au fost prezente şi la ediţia din anul trecut și a fost foarte frumos. Le-am adus să nu uite valorile noastre, religia. Aici e liniște, copiii învață în natură. Au făcut excursii, au învățat multe lucruri noi. Mai stăteam și noi, mamele, cu ei, pentru că ne-a plăcut să stăm împreună. Deși se făceau lecții, fetele mele se trezeau devreme, mai ceva ca la școală, abia așteptau să ajungă aici!”

SATISFACȚIA ORGANIZATORILOR

„Au fost 5 săptămâni intense, pline de muncă, dar și de satisfacții. Rezultatele s-au văzut, așa cum s-a văzut munca profesorilor și bucuria copiilor. Totul a fost posibil și datorită sprijinului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni”, a spus Dana Mihalache, președinta Asociației Spirit Românesc Onlus, co-organizator al Școlii de vară.

„În această lună, prin toate activitățile noastre, am reușit să ne simțim ca acasă, deși suntem departe de țară. Dorim să ducem mai departe ce am construit până acum. Ne propunem ca Școala de vară să nu fie doar ”de vară”, ci să dureze pe tot parcursul anului, pentru a continua ceea ce am început. În timpul școlii, vrem să organizăm săptămânal o oră de religie, iar o dată la două săptămâni ore de pictură și de muzică. De asemenea, am dori să aducem alături de noi alte asociații și organizații care împărtășesc aceleași obiective ca ale noastre”, a spus Părintele Ieromonah Ștefan.

George Miloșan, ministru consilier, a spus sutelor de români prezenți la eveniment: ”De fiecare dată când mă duc în rândul românilor din Italia, mă întreb dacă acolo, peste câteva zeci de ani, se va vorbi românește. Sunt sigur că la Rignano Flaminio, aici, lângă Schit, limba română nu va fi uitată nici peste mulți ani”.

Miruna Cajvaneanu