[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„European Film Week of the Invisible Roma” te invită să descoperi poveștile și istoria romilor invizibili

17-22 aprilie/Roma

12 filme din 11 țări europene despre romi şi istoria lor vor putea fi văzute la European Film Week of the Invisible Roma, de marţi, 17 aprilie, până pe 22 aprilie.

Proiecţiile vor avea loc la Cinema Elvira Popescu, Cinemateca Union, Centrul Ceh, Spaţiul Public European şi Institutul Cervantes.

Folosim termenul de romi invizibili pentru acei romi care muncesc, au studii şi sunt cetăţeni reali ai societăţii româneşti, dar care nu sunt vizibili pentru majoritarii de lângă ei. Din păcate, o treime din români încă declară că nu-şi doresc un vecin rom (ţigan, doar pentru că acest termen este încărcat de prejudecăţi). Îndemnul demersului nostru către spectator, fie că este tânăr rom sau român, profesor, activist sau (r)om invizibil, este de a îndrăzni să spere că ceea ce-şi doreşte să fie când va fi mare poate deveni realitate, indiferent de problemele cu care se confruntă, fie ele lipsuri materiale sau discriminare – sau, cel mai des, amândouă, şi să lupte pentru o societate în care fiecare poate să îşi atingă potenţialul maxim fără a fi victima prejudecăţilor şi stereotipurilor„, spune Gelu Duminică, director executiv al Fundaţiei Agenţia Împreună.

„Dacă nu eşti cuminte te dau la români”

Imaginează-te la Roma. Pe lângă tine trece o mămică, de mâna ei un copil. Mămica spune „Dacă nu eşti cuminte te dau la români”. Te uiţi la ea cu stupoare. Te întrebi dacă e doar o coincidenţă sau dacă-ţi stă scris în frunte, cumva, că eşti român. Se uită la tine. Zâmbeşte. Ai vrea să spui ceva, dar vorbele ţi se opresc în gât. Ai vrea să spui că nu eşti rău, că n-ai omorât pe nimeni, că nu furi, că nu vrei să violezi pe nimeni. Chiar dacă sunt şi români care fac aceste lucruri. Sunt atât de puţini, dar doar despre ei vuiesc ziarele. Tu eşti un român invizibil.

Te uiţi la copilul pe care-l ţii de mână. Copilul tău. Oare o fi auzit? Oare o fi înţeles că pentru celălalt copil ea e un fel de bau-bau? Şi te gândeşti cum să faci să nu mai audă astfel de lucruri. Să nu-i fie ruşine că e româncă, să nu-i fie nimănui teamă de ea, să nu se ferească de ea ceilalţi copii, să n-o excludă din joaca lor, să nu se uite urât la ea. S-o privească aşa cum e. Un om!

(Extras din cartea „Despre noi – 20 de răspunsuri la întrebarea – Ce vrei să te faci când vei fi mare?” de Ana Chiriţoiu și Ana Ivasiuc publicată de UNICEF si Agentia Impreuna, România, 2012).

Accesul la proiecţiile de la Centrul Ceh, Spaţiul Public European şi Institutul Cervantes este liber, în limita locurilor.

Programul complet aici: Agerpres

 

 

Lasă un răspuns