Asociația Românilor din Italia (ARI) condusă de Eugen Terteleac a organizat duminică, 26 octombrie, în sala complexului „Tendastrisce” din Roma, spectacolul cultural ”Să ne cunoaștem mai bine”.
Evenimentul, anunțat pe afișe pe care era tipărită și imaginea prezidențiabilului Călin Popescu Tăriceanu, a lăsat impresia participării acestuia. Și-a făcut apariția, pentru scurt timp, fostul ministru pentru românii de pretutindeni, Cristian David, care nu a adresat nici un fel de mesaj celor prezenți.
Spectacolul a început cu un speech al președintelui ARI care, deși a spus că nu face politică, a invitat românii din Roma și Italia să participe la vot, la alegerile din 2 noiembrie. Mesajul a fost destul de clar și direct: ”Dacă nu au cum să participe personal, să sune la membrii familiei de acasă pentru a vota și în numele lor. Votați și pentru noi!” este mesajul transmis de pe scena spectacolului de duminică.
Deși incinta a fost presărată cu bannere și material publicitar electoral pentru candidatul Călin Popescu Tăriceanu, manifestarea a fost una pe măsura celor cu care această asociație ne-a obișnuit. Peste 2500 de români s-au adunat să asculte muzica populară a Ionicăi Stan, Elisabetei Turcu, a lui George Rotaru și să admire dansurile ansamblului folcloric ”Dor Călător” al asociației cu același nume condusă de Gabriel Pârjolea. Melodii din toate colțurile României au răsunat în sală iar oamenii s-au ridicat la hore, sârbe sau chiar la dueturi pe muzică italiană, au fluturat steaguri tricolore și au cântat împreună cu artiștii. Surpriza evenimentului a fost cunoscutul artist popular Gheorghe Turda care a stârnit mai întâi huiduielile publicului afirmând ”că cine a demonstrat odată că-și poate face datoria bine trebuie reales”, referindu-se la prezidențiabilul Tăriceanu, dar a ridicat sala în picioare cu melodiile sale ”Așa-i românu”, ”Noi suntem români”, ”Treceți batalioane române Carpații”.
”Artiștii, a spus Eugen Terteleac, sunt ambasadorii României, fac o mare onoare și de multe ori descrețesc frunțile românilor din Roma”
Momentul intrării în scenă al lui Gheorghe Turda a fost marcat de un alt incident, cel al banerelor de protest desfășurate de câțiva prezenți în sală, cu mesaje adresate politicienilor din România
Fiecare pauză între interpretările artiștilor a fost presărată cu discursuri electorale, de îndrumare și încurajare a românilor de a merge la vot, discursuri până la urmă destul de necesare, dată slaba participare la vot a românilor din Italia. Ultimul mesaj transmis de către Eugen Terteleac, președintele ARI, nu a fost foarte clar: ”Comunitatea românească nu are nevoie de unire ci de cooperare”.
Important e că românii s-au simțit bine, muzica și voia bună unindu-i duminică la joc și voie bună.
Și de ce nu, poate mulți dintre ei au plecat mai convinși că duminica viitoare, pe 2 noiembrie, trebuie să-și facă datoria de cetățeni români, indiferent unde se află, și să meargă la vot.
Cristi Merchea