[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Eveniment la Barcelona – cu România-n suflet și gândul la cei rămași acasă

Sfârșitul de an 2017 a adunat împreună români din Spania, Franța și Italia cu gânduri bune și cu suflete deschis către cei rămași acasă. Toți în cadrul evenimentului caritabil CARTEA – O USA DESCHISA CATRE VIITOR  organizat de către Revista Robarna, Centrul Cultural Robarna și Libraria Punct, coordonate de Ani Dumitru si Sebastian Hulub.

         Nimic nu-i mai frumos si mai nobil să vezi laolaltă români de pretutindeni adunați la un loc pentru a dărui ceva de Craciun celor care au nevoie. Cu România-n suflet și cu gândul la cei rămași acasă, consulul general Mihai Pleșa a fost alaturi, evenimentul debutând cu lansarea volumului de versuri „Ultima suflare”(El ultimo aliento) a lui Gelu Vlasin, membru a Uniunii Scriitorilor din România si a Uniunii Scriitorilor din Spania, considerat unul din cei mai importanți poeți români care au debutat dupa 1989.

         Prezent la eveniment și Enrique Javier Nogueras, profesor universitar la Facultatea de litere si filozofie – Universitatea din Granada, unul dintre marii critici literari spanioli.

         Un loc de onoare l-a avut masa cu cărți donate direct de către autori pe care cei prezenți, care  le-au putut achizitiona sub forma unei oferte libere (banii au fost vărsați in fondul pentru organizarea mesei de Crăciun a copiilor din Centrul copilului abuzat de la „Elena Doamna” si Centrului de primire a oamenilor strazii „Sfantul Nicolae”, coordonat de Crucea Roșie, ambele din Focșani.

         Organizatorii galei CARTEA-O USA DESCHISA CATRE VIITOR s-au alaturat proiectului încă din această vară înființând în Librăria Punct, Raftul Solidar unde au fost puse în vânzare cărți donate direct de catre autori din Italia și Spania.  Astfel un copil (o fetiță de 1 an și 4 luni) bolnav de tumoare pe retină a beneficiat de banii proveniți din vanzarea unor carti. Atunci când oamenii devin solidari, speranța crește în sufletul celor necăjiți și bolnavi.

Carmen Rădulescu

         Partea artistică a evenimentului a fost susținută de îndrăgita doamnă a muzicii românești, Carmen Rădulescu, de unul din elevii preferați ai marelui Gheorghe Zanfir, naistul Petre Ene (trăiește în Franța) care a fost acompaniat la pian de talentatul Sabin Boghici (Barcelona). Vocea fără egal a Elenei Bosănceanu (Barcelona) ne-a încălzit inimile cu o doină și alte melodii populare. Carmen Mezea (Barcelona), care s-a născut pentru a da suflet cu vocea ei romanțelor de odinioară și Carla Mezea, un copil minune cu voce cristalină.

         Spectacolul a fost prezentat de cântăreața LEEA (trăiește în Barcelona). Ca o concluzie a serii si a intregului eveniment, aceasta gală a fost una specială pentru ca adus solidaritatea în rândul românilor care trăiesc în afara României și care, în orice colț de lume s-ar afla, între doua lacrimi, între două doruri și suspine,  găsesc timp și resurse și pentru semenii lor mai puțin norocosi.

        

Proiectul CARTEA- O USA DESCHISA CATRE VIITOR are la bază combaterea abandonului școlar în rândul copiilor defavorizați. Acțiunile constau astfel în colectarea și trimiterea în România, în familii sau în școli, a unor colete care conțin strictul necesar unui copil pentru a putea merge la școală: haine, încălțăminte, rechizite, jucării și alimente.      

         Pentru că bătrânii simbolizează trecutul nostru, nu au fost lăsați la o parte și, printr-o etapă specială, au fost incluși in program și ei. Bătrânii cu pensii foarte mici au primit și continuă să primească alimente și. atunci când este necesar, medicamente. În aceasta vară cartea „Destine” a ieșit de sub tipar sub semnatura Doinei Mustățea dar a fost făcută în colaborare cu câțiva prieteni implicați în activități de binefacere și care a adus ceva în plus proiectului. Cum copiii care merg la școală trebuie sa fie si sănătoși, această carte a avut scopul precis de a ajuta financiar micuții cu probleme grave de sănătate. O parte din fondurile rezultate din vânzarea ei s-au transformat în rechizite la începerea noului an școlar și în alimente în campania lunii decembrie FII BUN DE CRACIUN.

         Tot în această vară, la inițiativa unui italian (avocatul Giancarlo Germani), a început donația de carte în limba italiană școlilor în care sunt copii vorbitori ai acestei limbi, mai precis celor care au studiat în Italia apoi s-au restabilit în România cu părinții.

                 Coordonatorii proiectului: Doina Mustatea si Eviana Clementina Mereuta. Colaboratori: Ziarul Emigrantul (Italia), Ziarul de Vrancea, Revista Robarna, Centrul Cultural Robarna,Libraria Punct(Spania) Romit tv (Italia), Radio Colors(Italia), Revista Romania ta Diaspora si Presa Diasporei (Italia). Mii de mulțumiri organizatorilor și participanților și, nu în ultimul rând, sponsorilor: TAROM, EURO DISTRIBUTION, MOȘ ION (magazin cu produse alimentare romanesti-Barcelona) și GEROVITAL (Barcelona), Asociatia Romanilor din Igualada condusa de stefan Dubala.

Doina Mustățea (de la Barcelona)

Lasă un răspuns