[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Extraordinară descoperire: inscripție în româna veche pe zidurile din Alatri (Italia)

Descoperire extraordinară la Alatri (Italia). Limba română veche pe zidurile Porții Minore  de pe Acropole din Alatri.

mura alatri
Poarta Mică și zidurile poligonale din Alatri

Cu ajutorul internetului, un istoric local, Ornello Tofani, a obținut informații și descifrat o antică inscripție de pe Porta Minore a Acropolelui din Alatri. După numai câteva zile de la trimiterea cererii de ”ajutor”, profesorul a obținut răspunsul de la un grup de oameni de știință din Vicenza.

”Crezusem inițial că se trata de gotică, dar după o analiză mai atentă s-a convenit cu ipoteza mea inițială și anume că semnele erau iberice. Din păcate în acest caz traducerea nu este precisă 100%, dar este vorba oricum de o limbă mai veche decât latina. Multe inscripții de acest tip au fost găsite în Balcani (cultura Vinca) și din aceste semne derivă alfabetul fenician” relatează Diego Marin din Vicenza. După părerea cercetătorilor scrisul ar însemna aceasta: ”Poarta lumii a stăpânilor (părinților) cerului” scrisă cu caractere ”cu mare probabilitate iberice, care nu se referă la spaniole, dar care erau folosite în toată Europa și este un tip indoeuropean foarte asemănător limbii române”.

Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât în ultima perioadă se vehiculează ideea unei limbi scrise mult mai veche decât cea sumeriană și anume cea a culturii Vinca. Tăblițele de la Tărtăria, atât de mult citate dar nu contestate, sunt una din mărturiile acestei limbi.

mura alatri2
Tăiate perfect și zidite fără liant, zidurile sunt de o perfecțiune impresionantă.

Localitatea Alatri este un orășel italian foarte vechi de lângă Frosinone, reședința provinciei cu același nume, la cca 80 de km sud de Roma. Localitatea are ziduri impunătoare, ”ciclopice”, costruite în vremuri îndepărtate prin metoda ”incastro a secco” din pietre enorme, fără lianți dar cu tăieturi atât de perfecte încât nimic nu poate pătrunde printre ele.