[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Festival International Altrerisonanze de muzică la Academia Română din Roma

concert academie

În perioada 25 octombrie – 8 noiembrie 2015, în sala de concerte a Academei Română din Roma se desfășoară cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional Altrerisonanze  sub titlul “de la antic la modern, între romanesc şi universal”

 

            Accademia di Romania in Roma şi asociaţia Aliusmodum propun, după succesul incontestabil al primelor trei ediţii, cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional „Altrerisonanze – de la antic la modern, între românesc şi universal”, susţinut de Institutul Cultural Român, un eveniment de respiraţie internaţională care se va desfăşura între 25 octombrie şi 8 noiembrie la Roma. Dispunând şi de colaborarea altor asociaţii muzicale italiene (Incontri Mediterranei – Orte, Continuo Records), ediţia din acest an a festivalului se doreşte o integrare a spiritului românesc în cel universal, fiecare dintre cele trei concerte având această amprentă.

În primul concert este clavecinista româncă Cipriana Smărăndescu (formată în România sub îndrumarea maeştrilor Ogneanca şi Petre Lefterescu, fondatoare a clasei de clavecin de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti), cea care dă semnificaţii universale artei sale interpretative prin prezentarea celui de-al doilea compact disc solistic pe care l-a înregistrat, Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach. Concertul este dedicat exclusiv muzicii lui Bach, împreună cu clavecinista româncă aflându-se baritonul Furio Zanasi şi ansamblul baroc aliusmodum, format din muzicieni de elită în domeniul muzicii vechi din intreaga Europă.

În cel de-al doilea concert, dirijat de un alt produs al şcolii dirijorale româneşti – Andrea Riderelli, cel care s-a perfecţionat în România cu maeştri ai baghetei româneşti, având după aceea ocazia de a se afla la pupitrul dirijoral al multor filarmonici din ţară, pe lângă cele două orchestre de primă mărime de la Bucureşti. Transcripţii ale unor lucrări de Enescu şi Jora, alături de muzica lui Mahler, realizate de Andrea Riderelli, întregesc tabloul universului sonor al secolului trecut propus în concertul din frumoasa sală de la “Oratorio del Caravita”, într-un mozaic stilistic ce se completează perfect.

Cel de-al treilea concert este o întâlnire cu ideea de “joc”, pornind de la semnificaţia românească a acestui dans, în contextul întregului univers al mişcărilor de dans care au făcut istorie, mai ales în perioada barocului muzical. Este vorba şi aici de o viziune lărgită a acestui concept pur românesc, căci “jocul” pe clapele clavecinului pleacă din secolul al XVI-lea, ajungând până în secolul trecut, într-un mers paralel al spiritului românesc cu cel universal.

Duminică 25 octombrie, ora 20:00

Accademia di Romania, Sala Concerte

 

lansarea compact discului clavecinistei Cipriana Smărăndescu:

J.S. Bach – Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach”

 

În program:

J.S. Bach

– Concertul pentru clavecin şi coarde în fa minor BWV 1056

– Cantata “Ich habe genug” BWV 82, Ariile “Bist du bei mir” şi “Aria di Giovannini” din  

“Album pentru Anna Magdalena Bach”

– Concertul Brandenburgic V in Re Major BWV 1050

 

Cipriana Smarandescu clavecin – Furio Zanasi bariton

ansamblul aliusmodum

 

*

Duminică 1 noiembrie, ora 21:00 

Oratorio del Caravita, Roma

…la piaţă…

 

În program:

George Enescu – Rapsodia Română nr. 2

George Enescu – Cantabile şi Presto
Mihail Jora – Suită din tabloul coregrafic “La Piaţă”
opus 10

Gustav Mahler – Adagietto din Simfonia n° 5 şi Kindertoten-Lieder pentru bariton şi ansamblu


ansamblul Altrerisonanze – Andrea Riderelli
dirijor

*

Duminica 8 noiembrie 2015, ora 20:00

Sala Expozitii, Accademia di Romania

…joc…

 

În program lucrări de:

  1. Diruta, L. Couperin, J.J. Froberger, I. Caianu, A. Valente, J.P. Sweelink, D. Scarlatti,

J.S. Bach, Paul Constantinescu, Radu Paladi.

Cipriana Smărăndescu clavecin