[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Festival Propatria 2015 la Roma – ediția a V-a

 

 

festival 2015

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL PROPATRIA – Tinere Talente Româneşti își va redeschide porțile pentru a cincea oară, în perioada 26 septembrie – 17 octombrie cu un program bogat de evenimente cu intrare gratuită care se vor desfășura la Roma în locații de prestigiu.

Festivalul este organizat şi promovat de către Asociaţiaculturală româno-italiană Propatria cu colaborarea Ambasadei României în Italia şi sprijinul financiar al Ministerului de Externe al României, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni bucurandu-se de numeroase patronaje acordate de cătreimportante  instituţii din Italia:Senatul Republicii, Camera Deputaților, Regione Lazio, Primăria Romei – Sectorul I, Federația italiană de Sah.

După o avanpremieră în Toscana, la Cetona,  cu un Master class și un concert final  desfășurat în perioada  7-13 septembrie, M° Cătălina Diaconu, profesor de pian la Conservatorul Santa Cecilia și Director Artistic al Festivalului, va deschide manifestația cu un concert de muzică clasică ținut de cei mai buni elevi ai săi pe data de 26 septembrie în superba curte a Palatului Chigi din Formello.

Festivalul, născut cu scopul de a încuraja și promova tinerii români talentați din diaspora, anul acesta, pentru prima oară deschide ușile și celorlalte comunități de pe teritoriul capitalei, dând viață unui spectacol intercultural, inaugurând în acest mod o  nouă abordare a integrării și a enormelor energii legate de dialog și de o nouă concepție de cetățenie.

Spectacolul de sunet și lumină intitulat Caleidoscop Intercultural, va avea loc pe data de 4 octombrie 2015în Piazza San Silvestro în inima Romei, cu sprijinul Primăriei Capitalei – Municipiul I, Centrul Istoric, în colaborare cu Comitetul pentru un Centru Intercultural la Roma și va prezenta pe scenă mai bine de 100 de artiști români din diaspora și artiști apartinad altor comunități.

România va fi reprezentată de nume importante din panorama culturală italiană: Emanuela Ionica ( actor dublator de succes, câștigătoarea premiului “Vocea Feminină a anului 2014” și vocea oficială a “Violettei” în Italia), Lavinia Bocu (mezzosoprano), Valentin Roșca ( balerin – Teatrul C.Tănase București),  Alexandra Mogoș (actriță), Arpeggio & Roua (cor), Roxana Ene (cântăreața), Diego Raita (pianist), etc…

Pe scenă vor urca de asemeni nume importante care vor reprezenta alte țări:  Gianluca Ricciardi (pian- Italia), Quintaumentata (cor multietnic-Italia), Edilson Araujo (actor Proiect Black Reality- Brazilia), Tam Tam Morola (percuții – Senegal), Sarah Zuhra Lucanic (poezie- Croația) și mulți alții.

Ne face plăcere să  anticipăm doar două momente din după amiaza intensă care va preceda concertul: partida de șah simultan cu Campioana Naţională a Italiei în anul 2015, Daniela Movileanu precum și mult așteptatele preselecții ale concursului de muzica Piccole stelle cantano promovat de Loris Ghidoni, concurs care va avea finala în luna decembrie la Latina.

Manifestaţia, de mare impact, va permite focalizarea atenţiei întregii Capitale pentru o zi asupra Romaniei și a brandurilor ei de promovare și cu colaborarea Reprezentantei Autoritatii de Turism a Romaniei in Italia, România va fi prezentata turiștilor aflați în acea perioadă în vizită la Roma: România ca destinație turistică, o țara cu adevărat bogată cu zone încă neexplorate, un cadru natural intact şi un mediu cultural şi tradiţional autentic, aflat în inima Europei.

Programul Festivalului va continua pe data de 7 octombrie cu  concertul Armonii românești susținut de către Lavinia Bocu (mezzosoprano), Pietro Roffi (acordeon Bayan) și Gaetano Falzarano (clarinet) în superba atmosferă oferită de Sala Baldini în piazza Campitelli, 9. Vom avea plăcerea să ascultăm melodii românești  de T.Brediceanu, prelucrări folclorice special elaborate pentru formula de concert: voce, clarinet,acordeon și intermezzo acordeon solist, alături de aranjamente clasice, muzică de film, aranjamente jazz.

Pe 8 octombrie un alt concert, de data aceasta de pian, Călătorie muzicală prin secole, ținut de către artista sudcoreana Jieun LEE, câștigătoarea Primului Premiu Internațional Music Competition “Dinu Lipatti” 2015 și a Premiului Special “Festival Internațional Propatria – Tinere Talente Românești”. Concertul va avea loc la Sala Baldini, piazza Campitelli, 9.

Gala PROPATRIA va fi, ca în fiecare an, punctul culminant al Festivaluluiși va  avea loc  sâmbătă 17 octombrie la teatro Cassia, via Santa Giovanna Elisabetta, 69.

Protagonişti vor fi tineri şi adolescenți români talentați, cu reședinţa în diaspora, care s-au afirmat obținând rezultate remarcabile la nivel local, regional sau național în muzică, arte vizuale, sport sau alte domenii.Spectacolul va cuprinde  momente muzicale și artistice susținute de către tinerii în concurs. Vor fi proiectate, de asemenea, scurte înregistrari video și montaje fotografice cu momente reprezentative din pregatirea lor și ilustrative ale succeselor obţinute

Premiile Festivalului Propatria

 

  • 3  trofee Propatria pentru excelenţă;

 *Câstigătorii trofeelor vor fi invitati speciali ai ediţiei a VI-a 2016

  • 1 premiu special oferit de catre sponsorul oficial al evenimentului;
  • 1 premiu special „Cu Romania in suflet” acordat de catre Presedintele juriului, M° Catalina Diaconu
  • se vor acorda plachete onorifice și diplome tuturor participanților;

Totodată vor fi premiate societățile, școlile și cluburile de apartenență.

 

Partenerii media ai proiectului: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, TVR- Internaţional, Radio România, PiùCulture, Cealaltă Românie.

La realizarea Festivalului au colaborat asociaţii şi organizaţii di România, Italia, Spania, Republica Moldova: Biroul reprezentativ al Autorității Naționale de Turism al României in Italia, Tăbăra de Film, “Piccole Stele Cantano”, Fundația “Cantiere d’Arte Montepulciano”, Institutul de muzică din Montepulciano, IRFI Onlus, ADGRI, Proloco Cetonă, As. Dacia, As. Spirit Românesc, FARI, Comitato per un centro interculturale a Roma, Conservatorio di Santa Cecilia.

Juriul va fi alcătuit din 9 membri, specialişti în diverse domenii ale artei precum şi reprezentanţi instituţionali: un reprezentant al Ambasadei României în Italia, Soimita Lupu ( balerina), Tatiana Covor ( scriitor), Elena Postelnicu (Radio România Actualităţi), Bogdan Alexe ( producător Tabara de Film),  Catalina Diaconu  (pianist, profesor la cursurile preuniversitare ale Conservatorului Santa Cecilia Roma),Conte Fernando Crociani Baglioni ( jurnalist ), Giovanni Iorio Giannoli ( profesor Universitatea Tor Vergata, Roma), Michela Becchis ( Critic de arta).

Media Partners: Agerpres, Radio Romania, TVRinternazional, Cealalta Romanie, PiùCulture.

INFO

www.propatriavox.it

 

tel. 0039-3289599204 – info@propatrivox.it