[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„FIECARE MINISTRU DIN GUVERN SĂ INTRE ÎN CONTACT CU DIASPORA”

Fuse și se duse. Rămâne cum a fost mai înainte. Cam așa se poate rezuma întâlnirea ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, de ieri, 5 mai 2018, de la Ambasada României în Italia.

       Organizată în cele mai mici detalii, așa cum se cuvinte cu un om de stat, întâlnirea ministrului pentru Românii de Pretutindeni a fost una cu mediul asociativ și presa românească din Peninsulă. Presa, deși prezentă, a avut rol decorativ, interzicându-i-se filmările și fotografierea pe parcursul întâlnirii. Nu este un precedent, ambasadorul Bologan interzicând înregistrările la fiecare întâlnire cu mediul asociativ atât aici cât și la sediul Academiei Române, unde au avut loc mai multe. Pentru că la astfel de întâlniri se discută probleme care țin de siguranța națională a diasporei, „strict secret”. O practică comunistă, menită să descurajeze orice probă a vreunei ieșiri nefericie a vreunui diplomat sau om de stat, sau cine mai știe pe ce logică bazată.

       Cert este că la aceste întâlniri, dacă miniștrii sunt mereu alții, asociațiile sunt veșnic aceleași. Pentru că „societatea, comunitatea românească” de la Roma și din Italia se limitează la acestea, ele fiind (cu excepțiile de rigoare) „organizații familiale”, formate din unul-doi membri care se plimbă la orice eveniment unde se pot fotografia cu vreun oficial venit de la București.

       Nu vin des politicienii să întâlnească românii din afara granițelor țării, decât dacă vor voturi. Această întâlnire nu a avut însă la bază o cerere mascată de voturi, ci a fost, pur si simplu, întâlnirea ministrului care se preocupă de soarta românilor emigrați din țara lor.

      Scriptic, la nivel declarativ, programul de viitor al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, prezentat de ministru, este făcut pentru a ajuta, a organiza activități sau crea proiecte pentru diaspora. Decent sau chiar interesant și util. Rămâne de văzut și practicitatea lui pe viitor.
 

      Astfel, ministrul Natalia Intotero a prezentat cu această ocazie ca prioritare:
1. deschiderea unor biblioteci românești (100 la număr), pe teritoriul intregii Italii;
2. burse pentru masteranzi;
3. un parteneriat cu Ministerul Sportului pentru a susține sportivii de performanță;
4. o întâlnire cu ministrul educației pentru a organiza cursuri de limba română în școli (deși acestea există de ceva ani)…

       „Statul, spune domnia sa, încearcă, prin diferite programe, să ia măsuri economice pentru a facilita reîntoarcerea românilor acasă și pentru o reintegrare a nucleului familial în societate, dar și a copiilor în școlile românești.”
      Ministrul a venit și cu propunerea ca „fiecare ministru din guvern sa intre în contact direct cu diaspora și să asculte doleanțele ei”.

      Au urmat reprezentanții asociațiilor care și-au spus, rând pe rând, (nu pentru prima oară) problemele, doleanțele, au vorbit despre proiectele pe care le desfașoară dar si despre cele pe care vor să le pună în practică pe viitor. Multe dintre acestea necesare comunității românești din Italia, în special cele în care sunt incluși copiii, intrarea lor in contact cu limba română și, în general, cu tot ceea ce înseamnă România și cultura ei. Multe dintre ele făcute doar de dragul de a cere bani și a se schimonosi în fața ministrului, căruia i-au fost adresate cuvinte dintre cele mai lingușitoare, cu limbi lungi, specifice multora dintre cei care vin la astfel de ocazii. Practic, cam toți au cerut bani.

     Ministrul Intotero a fost întrebată de către Emanuele Latagliata (Romit Tv) despre ilegalitatea pe baza căreia funcționează „televiziunea” Dacia Tv și căreia Statul Român, prin Ministerul pe care-l conduce domnia sa, finanțează cu bani publici această organizație sau cum poate ea fi numită.

Răspunsul? Curtea de Conturi nu a gasit nici o neregulă la această televiziune”.(sic!) Un răspuns în doi peri, o aruncare a pisicii în grădina unei instituții care este ultima pe firul unei anchete. Cei care trebuie să controleze documentele unui subiect de finanțat prin programele MRP este însuși ministerul MRP pe care Natalia Intotero îl conduce.

      Cert este că nici Ministrul și nici interesata în cauză, Asociația Camera de Comerț și Industrie a României în Italia, „propietara” Dacia TV nu au furnizat o autorizație de funcționare a acestei televiziuni fantomă, o înscriere la vreun tribunal sau ordin al emitenților de informație publică. Pur și simplu ministrul a aruncat un răspuns sofisticat unuia care cunoștea mai puțin procedurile de control și nu avea nici posibilitatea să verifice acest lucru. Poate o va face DNA, mai ales că între timp a mai ieșit la iveală un alt „ziar” fantomă în Spania finanțat copios, tot pe ochi frumoși, cu 95.000 de lei.

      Nici nu există un raport al Curții de Conturi despre acest control, asta în cazul în care instituția nu a mușamalizat controlul și rezultatelel lui.

      Ministrul a mai fost întrebat de ce statul finanțează astfel de proiecte neclare, – proiecte accesate și conduse de un om mediocru, care ori de câte ori vorbește sau scrie limba română, o ucide -, în timp ce România este sub asediul sărăciei, își lasă mulți dintre copii înfometați, fără medicamente și pe cei suferinzi oncologic fără șansa de a avea dreptul la tratamente în străinătate sau în țară.
      Răspunsul, rupt de realitate, a fost că de această problemă se ocupă Ministerul Sănătății și că, dacă România are foarte mulți copii bolnavi de cancer, este și pentru că au o alimentație inadecvată, cu alimente de proastă calitate.

      Noi aruncăm obligatiile și responsabilitățile doar asupra Ministerului Sănătății? Nu, doamna ministru, toți avem obligația să salvăm copiii României, toți suntem responsabili de ceea ce sunt copiii astăzi și ceea ce vor fi mâine. Din păcate mulți, cei suferinzi oncologic, nu mai au un „mâine”. Propunerea noastră a fost aceea ca statul român să nu mai finanțeze astfel de proiecte (exemplu – Dacia Tv), să păstreze banii în țară și să-i direcționeze acolo unde trebuie cu adevărat: în viitorul copiilor noștri. Ei sunt viitorul României, iar fără ei România nu va mai exista. Noi, diaspora, putem gestiona multe din proiectele propuse de diverse asociații cu bani proprii, nu este nevoie de bani veniți de la deja săracul buget de stat.

     Ca o concluzie a întâlnirii? Politicienii au o lume a lor, în care noi, „ceilalți”, nu prea avem loc. Miniștrii vin și pleacă după perioade mai lungi sau mai scurte, promisiunile, la nivel de teorie se duc odată cu întoarcerea ministrului la București… Ministrul pleacă, diaspora rămâne, ca să parafrazez un proverb mai vechi.
     Dacă inițial au fost interzise fotografiile, de data aceasta – pentru prima oară – ministrul nu a făcut marea fotografie de grup cu toți cei prezenți, fiecare împrăștiindu-se pe unde a putut.

     PS: Ministrul Intotero este o prezență feminină plăcută și poate fi diferențiată de foarte mulți politicieni și colegi din Guvern prin faptul că are coerență când vorbește, și, un aspect foarte important pentru o persoană care reprezintă o instituție și o masă mare de oameni, – diaspora – vorbește corect românește.

Doina Mustățea

Lasă un răspuns