[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Filme noi românești la Cannes

Festivalul internațional de film de la Cannes, cel mai prestigios și mediatizat eveniment cinematografic din lume a ajuns la cea de-a 68-a ediție.

tim

Anul acesta participă aproape 35.000 de profesioniști ai filmului și peste 4500 de ziariști sunt acreditați la festival. Vor fi proiectate 83 de lung-metraje, dintre care 53 figurează în selecția oficială. 200.000 de persoane vor fi prezente la Cannes în timpul festivalului, în timp ce populația orașului nu depășește 74.000 de locuitori.

Prezența românească din acest este una substanțială, cu 32 filme figurând în diversele secțiuni ale festivalului și cu patru selecții oficiale. Ca în fiecare an, participarea romaneasca la acest festival este sustinuta de Institutul Cultural Român de la Paris.

In selecţia oficială Un certain regard (care numără 19 filme) figurează două filme româneşti: « Comoara », în regia şi scenariul lui Corneliu Porumboiu şi « Un etaj mai jos », cel mai nou film al regizorului Radu Muntean. Ambele filme vor avea premiera mondială la Cannes, « Un etaj mai jos » pe 14 mai, iar « Comoara » joi, 21 mai.

Scurt-metrajul « Ramona » de Andrei Creţulescu face parte din selecţia Semaine de la critique, secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes. Acest film de 20 de minute, fără dialog, al cărui sinopsis pe site-ul festivalului este « O fată. O maşină. Noapte. Nici o coincidenţă », va avea premiera mondială tot la Cannes.
poster-ramona

Proiectul de lung-metraj « Frontiere/Borders » (Romania-Danemarca), regizat de Ionuţ Piţurescu, este  invitat în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, în cadrul secţiunii Atelier de Festival a Cinefondation. Ionuţ Piţurescu este deja deţinător al unui premiu, în 2010, la Quinzaine des Réalisateurs, pentru « Căutare ».  Lung-metrajul regizat de Ionuţ Piţurescu este un proiect internaţional transoceanic filmat în Europa şi Asia de Sud-Est. ICR Paris a dorit să contribuie la susţinerea prezenţei la Cannes a acestui important regizor, producător şi scenarist.

Nu mai puţin de 14 scurt-metraje româneşti figurează la secţiunea Short Film Corner, întâlnirea de neocolit a filmelor de scurt-metraj organizată de Festivalul de la Cannes. Filmele româneşti din această secţiune sunt : « Idle » de Raia Ana Al Souliman, « What God Wants, God Gets, God Helps Us All » de Mihai Pîrcălabu, « Cu lapte, fără zahăr » de Razvan Macovei şi Andrei Florescu, «Tibi » de Dan Iliuţă, « Maşina de făcut teme » de Ariana Pendiuc, « Nunta lui Iov » de Ciprian Mega, « Filmul de la capătul lumii » de Gheorghe Preda, « The Box » de Alexandru Fotea, « Castane & ghinde » de Ana Boariu, « Lingura veche » de Mick Davis, « Sin » de Isabella Santo, « Mesagerul » de Radu Potcoavă, « Dopul scuză mijloacele » de Mihai Ionescu, « In the House » de Ana-Maria Comanescu.

ICR Paris a ales să susţină două prezenţe în cadul acestei secţiuni : este vorba despre filmul de scurt-metraj pentru copii « Maşina de făcut teme » in regia Arianei Pendiuc şi «Tibi » de Dan Iliuţă.

627x0

Din 2008 până azi, programul Romanian Short Waves prezintă la Cannes 200 minute de scurt-metraje româneşti. Romanian Short Waves este un program produs de Asociaţia Secvenţe şi susţinut şi în acest an de Institutul Cultural Român de la Paris.

Cele 15 filme de scurt-metraj selectate pentru ediţia din acest an a programului Romanian Short Waves sunt: « Ecouri » de Dumitru Grosei, « Omulan! » de Matei Branea, « Verigheta » de Gabriel Achim, « Ninel » de Constantin Popescu, « N-ai fost acolo » de Ioana Agatha Păltinel, « Imobil » de Besenyei Katalin, « Lumină firavă » de Florina Dumitrache, « LAG » de Anton Groves & Bogdan Orcula, « Blue Spring » de Andreea Borţun,  « Micul tata » de Ioana Turcan, « Dumneavoastră, Tu » de Bogdan Olteanu,  « Fereastra » de Georgiana Moldoveanu, « This Time, Last Year » de Ana Savin, « Puzzled » de Tudor Botezatu, « Cristian » de Doina Rusti.

piepagina 2015-04-30 60-100 220X40

Nu a trecut neobservată nici participarea filmului « Fiul lui Saul » de László Nemes, un film franco-maghiar prezentat în premiera mondială la Cannes. ICR Paris susţine prezenţa la Cannes a actorului Levente Molnár, de laTeatrul maghiar din Cluj, care are unul dintre rolurile cheie (Abraham) în această co-producţie.

 

Sursa: www.hotnews.ro