[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Fiscul blochează firmele care trimit români în străinătate

Construction workers erect scaffolding on a building site located on the outskirts of Beijing

ZECI DE FIRME de „lavoro interinale” (muncă temporară) s-au trezit cu conturile blocate pentru neplata datoriilor la stat, retatează www.evz.ro

O zecime din aceste firme care trimit românii la muncă în străinătate, au datorii foarte mari la bugetul de stat. Fiscul anunță alte asemena acțiuni care vor controla situația acestui tip de activitate. 

Fiscul a început controale amănunțite la firmele de leasing de personal. În urma acțiunilor ANAF, 30 de firme s-au trezit cu conturile blocate și cu datorii de zeci de milioane de euro la stat. Alte 50 s-ar putea afla în perioada imediat următoare exact în aceeași situație, au declarat reprezentanți ai Asociației Naționale a Întreprinderilor de Muncă Temporară (ANIMT), organizație care însumează 300 de firme.

De unde a pornit scandalul

Miezul scandalului este o interpretare subiectivă a legislației muncii, susțin companiile. Potrivit raționamentului Fiscului, muncitorii care lucrează temporar în străinătate nu pot fi considerați detașați și nu au dreptul la diurnă. Firmele însă le-au acordat acestora diurnă, pentru care nu au plătit statului impozite. „Din 2007 până în prezent, au fost controlate de nenumărate ori de instituțiile responsabile și niciodată nu s-a pus această problemă”, a spus Alexandru Marin, avocatul asociației. Repre zen tanții ANIMT se plâng că autoritățile nu vor să intre în dialog cu ei.

Limită la diurnă

Consultantul fiscal independent Dan Schwartz a explicat pentru EVZ că, potrivit Codului Fiscal în vigoare, suma acordată  http://www.evz.ro/fiscul-blocheaza-firmele-care-trimit-romani-in-strainatate.html

În Italia sunt multe fimrle, în special cele de transport, care au apelat la firmele românești de plasare a forței de muncă pentru a-și reduce din taxele de plătit la stat. Practic, la un salariu de 1500 € la care ar trebui plătite taxe ce cca 65%, unui muncitor angajat în România care însă lucrează în Italia  îi sunt plătite taxele aferente și menținera contabilității care nu depășesc 220 €. Adică, mult inferioare celor din Italia.

Din  10.000 de muncitori angajați la Genova în sectorul autotransportatorilor, relata în august cotidianul repubblica.it, cel puțin 150 figurează angajați în România. Sindicatele italienești s-au revoltat, cerând ajutor prefectului Genovei,  Ministrului Infrastucturii și parlamentarilor europeni. Cazul nu este singular, acest gen de angajare funcționând mai în toată Peninsula. Legea spune însă că doar 15% din personal poate fi angajat cu acest sistem.