[adning id="34187"]
[adning id="33913"]
avehistoria.blog

Florența-orașul dinastiei de Medici (II)

Moartea lui Lorenzo Magnificul și expulzarea rudelor sale din Florența, i-au făcut pe mulți să creadă că acesta a fost finalul pentru familia de Medici. Insă destinul Florenței și cel al familiei de Medici au rămas în continuare legate pentru multe secole.

Dacă Cosimo cel Bătrân și Lorenzo Magnificul (ambii de Medici) făcuseră din Florența polul cultural al Europei, centrul Umanismului și al Renașterii, fiul și nepotul lui Lorenzo vor aduce familia de Medici la un alt nivel ca papi ai Bisericii Catolice.

Pentru a înțelege mai bine acest articol, recomand și prima lui parte Florența-orașul dinastiei de Medici I

Papii de Medici

Papa Leon X

Giovanni de Medici ajunsese la vârsta de 16 ani, cardinal. Tatăl său, Lorenzo Magnificul, plătise o avere pentru această funcție strategică.

Papa Leon X într-o pictură de Raffaello

După moartea lui Lorenzo Magnificul, familia de Medici a fost izgonită din Florența, iar fiii Magnificului și nepotul acestuia au luat calea exilului. Atunci când auspiciile au fost favorabile, după câțiva ani de rătăcire, Giovanni, cardinalul, se stabileste la Roma sub protecția papei.

Cu o armată pusă la dispoziție de papa de la Roma, cardinalul Giovanni de Medici țintește să preia puterea Florenței. Iși cunoștea bine orașul și cât de prețios era și nu dorea distrugerea acestuia. Atunci a recurs la intimidare. A atacat și prăduit orașul Prato aflat la 25 km de Florența. A fost o victorie crudă în urma căreia se spune că au fost uciși cel puțin 2000 de oameni nevinovați. Așa cum s-a așteptat cardinalul de Medici, Florența s-a predat fără luptă.

Aura. V.

Citiți mai mult: AveHistoria

Lasă un răspuns