[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Focșăneanca Gabriela Băncilă va cânta pe scena de la Sanremo.

meozzi

Maestrul Giovanni Meozzi alături de soprana Gabriela Băncilă

Marți, 9 februarie 2016,  începe cea de a 66-a ediție a Festivalului Sanremo 2016. Gabriela Băncilă, o tânără născută în cartierul focșănean Bahne, va cânta pe scena Festivalului ca invitată. Ea este cea de a doua româncă participantă la această ediție, alături de Mădălina Ghenea care va fi una dintre prezentatori.

Gabriela Băncilă își face apariția la un eveniment românesc de muzică populară organizat în orașul Latina (Italia) acum trei ani. Vară, soare, organizăm un interviu care a rămas în sertar până acum. Singurele lucruri publicate, fotografiile foarte sugestive ale artistei (pe atunci  de muzică populară) cu flori roșii în  păr și ie superbă, așa cum stătea bine unei cântărețe de muzică populară.

De atunci lucrurile au evoluat. Elevă a Academiei de Muzică din Pisa, Gabriela a trecut de mult de stadiul de principiant. Pregătită, ajutată și promovată de maestrul Giovanni Meozzi, Gabriela va studia, va munci pentru a ajunge cât mai sus. La Academie „fără studii nu se intră”, ne spune convinsă că munca este cea care încununează și definește talentul.

Pasiunea pentru muzică o are de mică iar primele lecții le ia la Palatul Copiilor din Brăila unde învață dansurile populare cu profesorul Vasile Lipan, urmând cursurile profesoarei de muzică de la Școala Generală „Ion Creangă” Doinița Rădoi de care-și aduce aminte cu mult drag.

Un parcurs de studiu mai serios o va împinge la intrarea prin concurs la Academia de Muzică din Pisa.  Visul ei este să urmeze Conservatorul care o va ridica pe alte trepte artistice.

Dacă muzica populară este „prima iubire”, opera este „marea sa pasiune” care o reprezintă iar Pucini și Rossini au un rol determinant asupra carierei sale. De mică, idolii săi sunt Maria Dragomiroiu și Angela Gheorghiu. 

Una bravissima cantante!

Într-un scurt interviu cu profesorul și mentorul său Giovanni Meozzi, (descoperitorul lui Andrea Bocelli) cuvintele de laudă nu se mai termină. Cunoscând-o în timpul orelor de curs de la Institutul „Antonio Pacinotti” din Pissa pe care Gabriela le frecventa, maestrul îi descoperă calitățile sale extraordinare.

„Una bravissima cantane! Piano-piano, spune maestrul, după o adecvată pregătire, Gabriela a devenit o artistă care ajunge la note foarte înalte, cum rar poate atinge o artistă de teatru, de operă lirică mai mult, mai ales pe operele lui Puccini. Ea cântă foarte bine și muzica „della sua terra” pe care o iubește foarte mult și pe care 0 are în suflet” ne spune profesorul.

Vocea ei superbă este singura recomandare care o trimite pe scena de la Sanremo iar opera interpretată va fi „O mio bambino caro” de Puccini.

Precizăm că soprana Gabriela Băncilă nu face parte din concurs, ea fiind invitată să cânte la secțiunea giovani” a festivalului. Lucru care nu diminuează cu jimic rolul său,  pentru noi fiind motiv de orgoliu si mândrie,  ocazie cu care o felicităm si-i adresăm urări de carieră strălucită!

„Canta” – noua sa compoziție 

„Nu m-am despărțit nici de muzica ușoară sau cea populară. Din iulie lucrează la piesa „Canta!” pentru care a compus atât versurile cât și linia muzicală” a declarat în exclusivitate pentru „Emigranul” soprana Gabriela Băncilă.