[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Focșani – Capitala vinului românesc cu IWCB (26-29 mai)

vin

În perioada 26-29 mai, după cum anunţă Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV), la Focșani (Vrancea) va avea loc International Wine Contest Bucharest (IWCB), cel mai important concurs internaţional de vinuri din Europa de Est, relateaqză Ziarul de Vrancea

Această dată va fi și cea care înscrie IWCB ca primul din lume sub egida Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) care nu mai percepe taxe de jurizare pentru vinurile înscrise.

Dacă în 2015,  27 de ţări producătoare de vin au participat la IWCB, – probele producătorilor internaţionali reprezentând 56% din totalul înscrierilor-, la ediția din 2016 organizatorii IWCB aşteaptă peste 1.400 de probe, în creştere cu 55% faţă de anul precedent. Din acest an IWCB devine concurs itinerant, deplasându-se la fiecare ediţie într-o altă zonă viticolă, iar în 2016 s-a descis desfăşurarea acestuia la Focşani.

Ediţia din acest a concursului va avea 7 comisii de jurizare, fiecare având în componenţă 3 juraţi străini şi 2 juraţi români. “Juraţii din străinătate sunt specialişti provenţi din ţări cu pieţe mature sau în creştere, precum: SUA, Germania, Marea Britanie, Polonia, Franţa, Moldova, Ungaria, Australia, Slovenia, Grecia, Brazilia, Elveţia, Austria, Danemarca, Spania, Rusia, Serbia, Croaţia. Mai mult, trei Masters of Wine şi patru deţinători WSET Diploma (Level 4) au răspuns invitaţiei IWCB de a face parte din panelul de jurizare şi vor adăuga expertiza şi performanţa lor activităţilor de evaluare ale probelor înscrise în concurs”, se mai arată în comunicatul organizatorilor evenimentului.

În plus, la ediţia de la Focşani va fi prezent în juriu şi un reprezentant al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Vin (FIJEV) şi va fi monitorizat de VINOFED (Federaţia Marilor Concursuri Internaţionale de Vinuri). Pe langă distincţiile tradiţionale – Marea Medalie de Aur, Medalia de Aur şi Medalia de Argint, la ediţia de la Focşani vor fi acordate şi alte premii care să-i recompenseze pe cei implicaţi în acest domeniu: producători, vinificatori, presă, comunicatori, parteneri.

IWCB este organizat la iniţiativa ONVPV, de către ASER Wineconsulting, în parteneriat cu Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), sub patronajul OIV, fiind cea de a XIII-a ediţie recunoscută de acest for interguvernamental care grupează 45 de ţări producătoare şi consumatoare de vin din lume.

Mai multe informaţii pe://www.iwcb.ro