[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Fotografi români și italieni – ambasadorii României în Italia

 

sala

              Academia Română din Roma a organizat duminică, 12 octombrie, expoziția de fotografii ”64 prospettive 4giorni 64scatti”.

Un grup de cinci fotografi italieni (Andrea Civenzini, Giovanni Coppi, Federico D’Addio, Eleonora Eleuteri și Giada Felaco) plus o româncă, Alexandra Crăsnaru Dragomir, au inaugurat aseară la Academia Română din Roma expoziția ”64 prospettice 4giorni 64scatti”.

Titlul, expoziției, deși o parafrazare  și un omagiu adus regizorului Cristian Mungiu, cel care cu filmul ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” a fost premiat la Canne,s reușește să inspire și să influențeze acest grup la realizarea lucrărilor.

Expoziția, care prezintă imagini din București  dar și din periferie, este rezultatul unui voiaj de 1 Mai al acestui grup, la inițiativa lui Alexandra, pentru a cunoaște România de aproape.

foto

În jurul unei farfurii de paste în Trastevere (cartier tiopic al Romei n.r. ) și în urma unei ieșiri fotografice la Grădina Botanică, s-a decis plecarea în țara cea mai de est a Uniunii Europene.

                Fiecare dintre românii care ne aflăm aici ar trebui să fim ambasadori ai țării noastre

 

Ideea a plecat ”din joacă”, ne spune Alexandra. ”Fiind singura româncă din grup, unde am fost primită foarte călduros, făcându-mă să mă simt aici ca acasă, m-am gândit să-i invit și eu la mine acasă, să vadă și ei România. Și am plecat cu toții într-o călătorie scurtă de patru zile în care am încercat să le arat în acest timp cîteva puncte de atracție.”

90 de fotografii ilustrează aspecte dintre cele mai necunoscute italienilor dar care au făcut bună impresie. Aceștia au fost cuceriți în scurta excursie de bucătăria noastră.

alexandra crasnaru
Alexandra Crăsnaru

” Le-a plăcut foarte mult. Le-au plăcut oamenii, mâncarea (surprinzător, venind dintr-o țară cu o cultură gastronomică foarte puternică … chiar au fost  foarte încântați de mâncarea românească. Mă bucur că am reușit să-i duc în România și chiar unul dintre ei a mai fost odată de atunci. Sper ca italienii să înceapă să ne vadă și altfel decât sunt obițnuiți. ”

La eveniment a fost prezent și Ambasadorul României în Italia, ES Dana Manuela Constantinescu încântată de fotografii și de modul de abordare a tematicilor.

Expoziția va fi prezentată și la Veneția.

”Trebuie să vă spun că a fost o experiență unică, ne spune Federico d’Addio, unul din grupul fotografilor expozanți. Un voiaj de plăcere îmbinat cu pasiunea fotografiei care ne-a adus la această realizare, acest eveniment deosebit în această locație deosebită: Accademia di Romania.  Bucureștiul, pînă la urmă, este un oraș super-modern, prin multe lucruri, cu zgârie nori pe care la Roma nu-i vedem… Nu am găsit multe diferențe. Cu siguranță, când se iese din București , la țară există o realitate foarte diferită față de cea rurală din Italia.”

foto și text: Cristi Merchea