Evoluția medicinii pare să nu aibă limite. Francezii au reușit un al doilea transplant de inimă artificială.
Pacientul, un bărbat în vârstă de 68 de ani, a părăsit spitalul la 2 ianuarie și s-a întors definitiv acasă, a explicat prof. Carpentier. La sfârșitul lunii octombrie profesorul declarase că pacientul se putea deja deplasa singur și putea folosi bicicleta medicinală.
Întoarcerea acasă a fost posibilă după ce pacientul a putut să dispună de autonomie completă și „să gestioneze singur dispozitivul portabil” de 3 kg ce conține două baterii cu încărcare electrică și un panou de control.
Prima proteză a fost implantată la 18 decembrie 2013 unui pacient de 76 de ani, care a murit după 74 de zile după o oprire inopinată a dispozitivului. Potrivit prof. Carpentier, „cauzele opririi după 74 de zile au fost determinate de mai mulți factori, între care vârsta avansată a bolnavului și gravitatea stării sale de sănătate, mai ales problemele renale.
Pentru a doua operație a fost ales un pacient mai tânăr, cu funcții renale și hepatice puțin afectate și cu o bună sănătate.
Implantarea unei inimi artificiale autonome, concepută de societatea franceză Carmat, este considerată o premieră mondială si a costat peste 100 de milioane de euro din fonduri private si de stat. Medicul Carpentier este si actionarul partial al unei societati medicale cotata la Bursa din Paris, evaluata la peste 400 milioane de euro.
material preluat partial de la de la agerpres.ro