[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Fumatul în mașini dăunează grav tuturor celor prezenți

Second Hand Smoke

Studiul întăreşte convingerea că fumatul pasiv într-un vehicul, în timpul condusului, este dăunător sănătății

Din păcate, asistăm în fiecare zi la astfel de lucruri: o persoană care fumează într-un vehicul parcat, ferestrele masinii închise, în timp ce fumul de țigară se roteşte în jurul fețelor pasagerilor, dintre care unii pot fi chiar copii. În timp ce există cei care susțin că fumul de țigară dăunează doar persoanei care fumează dar și că fumul pasiv nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare,  există un nou studiu care demostrează contrariul.

Cercetătorii de la Universitateadin California, San Francisco, au studiat 14 nefumători care stăteau pe bancheta din spate a unui vehicul care nu se deplasa, în timp ce persoana care stătea în scaunul șoferului fuma trei țigări pe parcursul unei ore. În timp ce persoana fuma, geamurile au fost lăsate întredeschise atât în ​​partea din spate cât și în față. Apoi, după o așteptare de aproximativ opt ore probele de urină prelevate înainte de experiment şi post-experiment au fost studiate. S-a constatat că șapte biomarkeri asociaţi cu boli cardiovasculare, boli respiratorii şi cancer au subit o creștere semnificativă după expunerea la fumatul pasiv.

 

Substanțele chimice toxice găsite la nefumători care au subit fumatul pasiv

Niveluri crescute de butadienă, agenți de metilare, benzen, acrilonitril și oxid de etilenă au fost găsiţi la nefumători, un cocktail toxic de chimicaleafirma, Neal L. Benowitz profesor UCB,Facultatea de MedicinăşiBioinginerie,  tot elspune, este „considerat a fi cel mai importantprintremiile de problemecauzatedinfumul de tutun care producboli legate de fumat. ” Elexplică faptul că această constatare demonstrează că doar stând în mașini cu cei care fumează expunene fumătorii la o serie de compuși nocivi, care sunt legaţi de probleme de sănătate, cumar fi cancerul şi bolile de plămâni.

Principalul autor, Gideon St Helen, PhD, de la Departamentul de Medicină UCB spunecă „acesta ne spune că oamenii, în special copiii şi adulţii cu boli preexistente de sănătate, cum ar fi astmul sau antecedente de boli de inimă, ar trebui să fieprotejaţi de expuneri la fumul de pasiv în mașini. ”

Potrivit Institutului Naţional al Cancerului de la National Institutes of Health, sute de compu și di fumul de ţigară pasiv au fost identificaţi ca fiind dăunătoari, ei conţinând ubstanțe chimice periculoase, cumar fi monoxidul de carbon și amoniacul. Ei au mai observat că nu există „nici un nivel sigur de expunere la fumul de pasiv” și că nu numai că fumul produce cancer pulmonar la nefumători, dar poate duce la sindromul de astm și chiar poate provoca moartea subită a sugarului.

Clinica Mayo chiar sugerează că fumul pasiv în care compușii din fumul de tutun persistă pe haine, mobilier și păr, poate crea probleme mari pentru sănătate.

Una dintre soluţii ar fi alegerea de facilități şi politici stricte antifumat în locurile publice, cumar fi în restaurante și asigurarea de spaţii sigure, pentru a crea medii sănătoase.

Carmen Vraniţani