În trei ani de la numirea în fruntea Ministerul Instrucțiunii Publice din Italia, Mariastella Gelmini a devenit faimoasă precum ministrul învățământului nostru, Liviu Pop, zis și „genunghe”
Aproape orice întâlnire politică sau de lucru a dat acesteia ocazia de a stârni râsul sau stupoarea celor prezenți cu exrpimările sale. Ultima, cu nimic mai prejos, a ajuns din nou pe primele pagini ale presei italiene. Publicația studenti.it a realizat chiar un clasament al gafelor ministrei.
Una dintre ele este și mai gravă, ea fiind obiect de studiu în manualele de geografie ale elevilor din clasa a cincea elementară. În capitolul „Capire il presente” (să înțelegem prezentul), se poate citi: „Oggi il Gran Sasso ospita un Parco nazionale e dei laboratori sotterranei per la ricerca scientifica”, “Un lungo tunnel collega questi laboratori al Cern, il più grande laboratorio di fisica, che si trova al confine tra la Svizzera e la Francia, vicino alla città di Ginevra„.
Traducere: „Astăzi în Gran Sasso (cel mai înalt vârf din centrul Italiei) găzduiește un parc național și laboratoare subterane de cercetare științifică. (…) Un lung tunel leagă aceste laboratoare cu CERN, cel mai mare laborator de fizică, ce se găsește la granița între Elveția și Franța, aproape de orașulk Geneva”,
Un tunel cu o lungime de 732 khilometri, din Gran Sasso și până la CEER de care nimeni nu a auzit până astăzi, denumit, în glumă de italieni, „tunelul Gelmini”. De ce? Pentru că, într-un comunicat de presă în care lăuda experimentul CERN prin care fuseseră descoperiți neutrinii, particulele care sunt mai rapide decât viteza luminii, se spunea:
„La construcția tunelului între CERN și laboratoarele din Gran Sasso, în care a avut loc experimentul, Italia a constribuit contribuit cu o sumă estimată la circa 45 milioane euro”.
De altfel greșeala din manualul de georgafie nu este altceva decât faimoasa frază a ministrului publicată aici la pagina 158 apărut la Mondadori educațion. Editura a început deja reeditarea manualelor corecate însă.