[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Gemenii Ariton din Focșani. La 13 ani, sunt considerați genii în matematică și informatică

Adrian şi Alexandru Ariton sunt elevi în clasa a VII-a la Colegiul „Unirea“ din Focşani, judeţul Vrancea și câștigătorii madaliilor de aur la Olimpiada Națională de Matematică

Matematica pentru cei doi fraţi nu înseamnă neapărat performanţe şcolare, ci reprezintă mai o pasiune pe care au dobândit-o pe când aveau trei ani.
Ne-a plăcut foarte mult matematica. De mici îi puneam întrebări mamei şi dacă nu putea să răspundă căutam în cărţi. Prima întrebare a fost dacă mai sunt numere la stânga lui zero. Toate întrebările noastre şi toată curiozitatea a început cu cifra zero. Am mai întrebat de ce zero este singur şi nu are prieteni cu minus şi aşa am ajuns la începuturile geometriei. Ne-au fascinat foarte mult numerele şi pentru noi matematica este practic regina ştiinţelor. Cu matematică poţi să înveţi orice dacă vrei“, ne spune Adrian.
A fost doar începutul, pentru că odată ce au crescut cei doi fraţi au devenit şi mai curioşi şi, spun ei, „enervant de pisălogi“ în a-i bombarda pe învăţători şi profesori cu întrebări. De la primele clase primare şi-au dezvoltat apetitul competiţional, participând la majoritatea concursurilor de matematică, pe care în marea lor majoritate le-au câştigat. Nu au numărat niciodată medaliile obţinute la această disciplină. „Nu talangele contează, ci ceea ce faci mai târziu cu matematica. Nu se face nimeni olimpic de meserie şi până la urmă niciun mare matematician nu a fost olimpic“, intervine Alexandru.

Atât Adrian cât şi Alexandru şi-au conturat deja drumul în viaţă. Primul vrea să facă matematică pură, al doilea informatică, cel mai probabil în străinătate, pentru dezvoltarea lor personală, deşi nu au o problemă de a studia în România, ţară în care vor să trăiască şi să muncească. Despre pasiunea lor pentru matematică, mama gemenilor spune că este foarte mândră şi recunoaşte că copiii ei au avut şansa să cunoască şi nişte profesori foarte buni, dăruiţi meseriei.

Citeste mai mult: adev.ro/oti2xe

Sursa: Adevărul