[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Gheorghe Botezatu, românul care a intrat în pușcărie apărându-și patronul italian de 3 hoți români, nu contează pentru Salvini. Dar nici pentru români

Un caz de justiție italiană a aprins spiritele zilele acestea în Peninsulă atât de mult încât vice-premierul Matteo Salvini a mers în închisoarea din Piacenza pentru a-l întâni pe unul dintre condamnați. Numai pe unul însă, pe italian, românul fiind ignorat.

                 Despre ce este vorba. Un om de afaceri italian, Angelo Peveri, 57 de ani,  împreună cu angajatul de la firma sa, Gheorghe Botezatu, s-au prezentat la unitatea de carabinieri din Piacenza pentru a fi încarcerați în urma sentinței Curții de Casație. Primul are o pedeapsă de 4 ani și 6 luni, iar  Gheorghe Botezatu o pedeapsă de 4 ani și două luni. Aceștia au fost condamnați pentru fapte din 2011 în timp ce hoții au primit câte 10 luni și sunt liberi.

Filmul faptelor

       Pe 6 octombrie 2011 Angelo Peveri era proprietarul unui șantier și al unei firme pe malul râului Tidone, la Borgonovo Val Tidone, in provincia  Piacenza. Firma se ocupa cu transportul și mutarea pământului și al materialelor și suferise mai multe furturi, motiv pentru care acesta își dotase utilajele și instalațiile cu sisteme de alarmă. Firma lui Peveri suferise 90 de furturi (41 plângeri existente la carabinieri plus altele documentate). 

        În seara de 6 octombrie a sunat alarma unui excavator. Atunci Angelo Peveri a decis să intervină, luând cu el o pușcă. Când a văzut trei indivizi intrați în șantier la furat (furau  motorina de la escavatoare)  omul a început să tragă. Peveri spune că a tras în aer și unul dintre cei trei a fost lovit la un braț, cei trei fungind însă.

        Jucan Dorel, unul dintre cei trei hoți care participaseră la furt  și care nu avea nici o zgârietură, s-a întors la locul faptei pentru a recupera mașina cu care veniseră și pe care o abandonaseră.  Între timp sosise în șantier și Gheorghe Botezatu, un român angajat la firmă care, acuzat mereu că din cauza sa se furau motorina și utilajele, ceruse în repetate rânduri să intervină în caz de nevoie.

        Potrivit reconstituirii faptelor, Botezatu l-a recunocut pe Dorel Juncan, l-a prins, l-a imobilzat  și l-a pus în genunchi, cu mâinile la ceafă. În acel moment ajunge și Peveri căruia i-a plecat o împușcătură din armă. Hoțul cade inert, lovit în piept. Botezatu îl ia și-l dă cu capul de mai multe ori de un bolovan.

        Antreprenorul a susținut în tot acest timp că a tras doar în aer, fiind în papuci și pijamale și împiedicându-se în momentul împușcăturii.

      Analizele balistice au arătat însă că „a tras o persoană aflată în picioare într-o persoană aplecată, de la o distanță de un metru și jumătate, doi”.

   Avocații apărării nu a u susținut nici ei ipoteza „legitimei apărări” a celor doi, antreprenorul italian și angajatul român.

        Astăzi

        După procese durate tot acest timp, Cureta de Casație a stabilit în apel vinovăția celor doi și lipsa legitimei apărări. În după amiaza zilei de marți, 19 februarie,  cei doi au mers la cazarma de carabinieri din Piacenza pentru a se preda justiției în vederea încarcerării. Înainte de aceasta, mai mulți primari ai Ligii (Lega Nord) din zonă, în semn de solidaritate, au organizat o conferință de presă. Tot aici s-a făcut un apel pentru eliberarea lor și pentru strângerea de semnături în acest sens.
       Mai mult, rețelele de socializare s-au inflamat cu privire la acest caz iar mai mulți politiceni, printre care Giorogia Meloni și vice premierul Matteo Salvini s-au declarat indignați de măsura luată de judecători.

       Salvini susține că „dacă un hoț este liber iar antreprenorul victimă în închisoare, atunci e ceva ce nu merge.”. Mai mult, ministrul a mers la închisoare pentrua vorbi cu Angelo Peveri.

Peveri (stânga) și Botezatu

 

Punct de vedere

       Atât justiția italiană dar și vice-premierul Salvini au arătat cu această ocazie că nu numai un lucru nu funcționează, cimai multe, și că există cetățeni și subcetățeni. În timp ce e vorba de același caz, Salvini merge la închisoare la deținutul italian, dar de Gheorghe Botezatu nici vorbă, cu atât mai mult cu cât acesta are cam aceeași pedeapsă pentru un lucru care ar fi trebuit să fie de două ori mai mult apreciat: ajutorarea de către un român a unui italian în lupta cu hoți de aceeași naționalitate cu ai angajatului.

        Cu siguranță judecătorii au judecat faptele așa cum au fost, la rece însă, fără a ține cont de factorul uman, de disperarea omului de afaceri italian neprotejat de Statul său, de cel căruia îi plătește taxe și trebuie să-l apere. Au judecat un român la fel de disperat pentru că, muncitor onest, era mereu acuzat că el era cauza furturilor din societate și că, odată văzuți hoții adevărați, furia a întrecut pentru moment rațiunea care, în situații ca acestea, puțin mai contează.
Cine știe cum ar fi acționat judecătorii într-un astfel de caz?

        Dacă italienii s-au mobilizat, au început să strângă semnături (peste 2000 la această oră), au umplut Facebook-ul și au scos primarii în stradă, marea comunitate românească din Italia nu a schițat nici un gest. Nimic. Unitatea mult fluturată nici pe Facebook nu se arată, nici în realitate.

        Români din Italia, merită un conațional, atunci când e nevoie, să fie ajutat? Măcar să ne alăturăm italienilor, dacă singuri nu suntem capabili!  

 
      Cristi Merchea

Lasă un răspuns