[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ghinion de prim-ministru

renzi-bucuresti5

Cotidianul ”La Repubblica” scrie despre ghinionul purtat de prim-miniștrii italieni colegilor străini

„E oficial, scria cotidianul italian La Repubblica în ediția din 18 noiembrie, prim-miniștrii noștri nu aduc noroc în campaniile electorale ale altora. Mai ales dacă se numesc Victor. Cu cinci zile înainte, Matteo Renzi,  în drum spre Australia pentru întâlnirea G20, s-a oprit  la București pentru a susține campania electorală a ”prietenului său” Victor Ponta. Rezulatul: înfrângerea premierului socialist român și victoria surprinzătoare a popularului Iohannis.

Cam tot la fel cu ce s-a întâmplat în 2002 când Silvio Berlusconi s-a deplasat la Budapesta pentru a susține campania electorală a uni alt Victor, pe atunci prim-ministru Orban, care a pierdut alegerile cu toate că asemănase partidul său celui italian, Forza talia.

Înfrângerea primului-ministru român Ponta, mai spune La Repubblica, este cu atât mai răsunătoare cu cât acesta se afla cu 10 puncte în avans în primul tur și pentru că a pierdut în fața unui contracandidat al PPE, Klaus Iohannis – protestant într-o țară ortodoxă – care reprezintă minoritatea germană, sau, mai precis, 20.000 de saxoni-români descendenți  din cei care fură chemați de regele ungar în Transilvania pentrua opri invaziile turcilor.”

Cotidianul punctează bine, cu simțul umorului,  fără a ține seama, însă, de cel mai important element al acestei înfrângeri: nemulțumirea generată în rândurile românilor, în special a celor plecați din țară, față de politica dezastruoasă dusă de partidele de guvernământ de după 1999.