[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Golgota Basarabiei. Un documentar cutremurător.

Istoria este ştiinţa nenorocirii oamenilor…”

…spunea scriitorul şi publicistul francez Raimond Queneau.

Secolul XX o confirmă cu prisosonţă. Acum, după atîţea ani, ne-ntrebăm cum de-au supravieţuit străbuneii, buneii şi părinţii noştri, ba mai mult, cum de n-au rătăcit în negura deznădejdii icoana pură a speranţei?… Şi ne dăm seama, că în pofida tuturor cataclismelor fizice şi morale ce s-au abătut pe această palmă de pămînt, n-am fost dărîmaţi definitiv, c-avem şi am avut de spus şi noi un cuvînt în zbuciumata istorie a lumii.

Filmul „Golgota Basarabiei” scoate la iveală doar un început al şirului de dezvăluiri ce au loc în urma desecretizării arhivelor KGB-ului. Rămîi uluit de numărul imens de dosare şi ai impresia că o bună parte a ţării sovietice s-a aflat sub stricta supraveghere a cekiştilor de la Moscova. Te ia groaza văzînd şirul nesfîrşit de condamnări, în spatele cărora se află destinele unor oameni înjosiţi şi omorîţi fără de vină pentru simplul fapt că nu erau pe placul acestui regim sîngeros – regimul comunist.

Pelicula abundă cu cadre documentare înfiorătoare, în care oamenii erau impuşi să-şi sape singuri propria groapă, după care erau împuşcaţi cu sînge rece şi îmbrînciţi fără milă în ea, cadre în care se produc execuţii publice de spînzurare a oamenilor neloiali regimului comunist, spectatorii acestor execuţii fiind impuşi să aplaude cu zîmbetul îngheţat pe buze „curăţirea” de duşmani a societăţii socialiste, cadre cu efectuarea deportărilor în Siberia în trenuri de marfă, fără hrană şi apă, a zeci de mii de oameni intelectuali şi ţărani gospodari ai acestui pământ oropsit.

„Cine nu are memoria istoriei, riscă să o repete”, spunea filozoful şi scriitorul american George Santayana. Fiind realizat în memoria tuturor victimelor ştiute şi neştiute ale regimului totalitar comunist din Moldova şi din fosta Uniune Sovietică, filmul „Golgota Basarabiei” scoate la iveală cele mai oribile crime săvîrşite de către regimul totalitar comunist: teroarea politică, represiunile şi deportările în masă, foametea organizată, colectivizarea forţată a gospodăriilor ţărăneşti, devastarea şi profanarea bisericilor şi mănăstirilor, distrugerea culturii şi a patrimoniului naţional, acţiunile de alterare a conştiinţei naţionale, impunerea unei limbi artificiale şi a unei identităţi contrafăcute ideologic etc.

Produs de Studioul „Moldova-Film”, la realizarea filmului „Golgota Basarabiei” şi-au dat concursul colaboratori ai Serviciul de Informaţie şi Securitate a Republicii Moldova, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Arhivei Naţionale a Republicii Moldova, ai Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, ai Companiei „Teleradio-Moldova” ş.a.

Scenariu – Victor Vasilache, Ion Chistruga
Regie – Ion Chistruga, Alina Ciutac
Imagine – Ion Chistruga
Redactor – Cezara Vasilache
Editor – Alisa Chistruga
Grafică – Anatol Roibu
Sunet – Irina Garbuz
Consultanţi – Elena Postică, Mihai Taşca
Voce – Ion Ungureanu
Coordonator de proiect – Ion Şiman

Review Overview

EVALUARE

Ce părere aveți despre acest documentar?

User Rating: 4.94 ( 2 votes)