[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Guvernul Cioloș ia măsuri de ajutorare a sinistraților din Italia

Ședință extraordinară a Guvernului României în care se iau măsuri de spriin pentru românii răniți și afectați de cutremurul din Italia, relatează agerpres.ro

„Am pus pe agenda ședinței de Guvern extraordinare de astăzi un prim pachet de măsuri de sprijin pentru românii răniți și afectați de cutremurul din Italia. (…) Avem, deci, astăzi pe agenda ședinței o Hotărâre de Guvern pregătită de Ministerul Muncii și de Ministerul de Externe prin care urmează să acordăm ajutoare de urgență pentru rudele persoanelor decedate. Totodată, vom asigura sprijin și pentru rudele celor care se deplasează din România în Italia pentru a ajuta persoanele care au fost afectate de această catastrofă. Avem, totodată, un ajutor specific pe care îl propunem pentru copiii care au rămas orfani. Înțeleg că sunt astfel de situații, persoane care au fost acolo la muncă, copiii lor au fost în România. Vor primi ajutor financiar și din partea Guvernului român”, a precizat Dacian Cioloș.

Premierul a adăugat că Executivul va acorda un sprijin financiar și pentru familiile de români care „au avut în Italia, în proprietate, locuințe și care au fost distruse în proporție mai mare de 50%” de cutremur.

„Probabil că va fi sprijin și din partea autorităților italiene sau asigurări, dar un prim sprijin îl va acorda și Guvernul pentru a-i ajuta să treacă peste acest moment dificil. Am pregătit un sprijin adaptat, calibrat, și pentru cei care chiar dacă nu au avut o locuință proprie acolo și-au pierdut imobilul în care locuiau, a fost distrus și au rămas pe drumuri. Ne gândim la un sprijin imediat pentru a-i ajuta într-o perioadă de tranziție până când decid ce fac și să-și găsească altceva, a-i ajuta să-și găsească o nouă locație în chirie”, a completat Cioloș.

Prim-ministrul a menționat că Executivul va aproba și „un sprijin, inclusiv financiar, pentru cei care, în urma acestei catastrofe, au decis să se reîntoarcă în țară și doresc să se reintegreze într-o activitate profesională„.

„Totodată, vom acoperi cheltuielile de spitalizare pentru cei care sunt acum răniți, sunt în spital și care nu sunt incluși în sistemul de asigurări sociale sau cărora costurile de spitalizare nu le sunt acoperite de autoritățile locale”, a precizat Cioloș.

Premierul a subliniat că este vorba despre un prim pachet de măsuri de sprijin.

„E vorba de un prim pachet și, după cum ați văzut, am încercat să includem cât mai multe situații în care cetățenii care sunt afectați de această catastrofă pot să se afle. E foarte posibil ca autoritățile Guvernului italian să vină și ele cu anumite măsuri de sprijin. Am dorit însă să nu așteptăm anunțul acestor măsuri și să venim deja cu un pachet de măsuri care să dea cât de cât o speranță și o linie directoare clară celor care, de multe ori, acum sunt puțin dezorientați și debusolați după ceea ce s-a întâmplat”, a explicat Cioloș.

El a făcut în ședința de Guvern și o prezentare a ultimelor date privitoare la românii afectați de cutremurul din Italia.

citiți mai mult pe: http://www.agerpres.ro