[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Ia noastră” în parcul EUR din Roma

Vineri 2 iunie, în parcul EUR din zona de sud-est a Romei a avut loc un eveniment inedit: o șezătoare românerască.

  La ora 10 câteva fete care locuiesc în capitala Italiei de mai mulți ani s-au întâlnit cu un scop comun: acela de a reînvia și redescoperi împreună „magia semnelor cusute” pe cămașa noastră tradițională, ia.  
      Elena Dascalu, o artizană a frumosului recunoscută în centrul Italiei pentru creațiile sale, alături de Ionica Danciu,  o mare iubitoare a frumosului, a tradiției românești, alături de alte fete au format un grup, IA NOASTRA, și au dat startul primei șezatoari în aer liber. Ionica Danciu este o adevărată devarata enciclopedie a semnelor cusute cu acul pe pânza țesută în război, o excelentă cunoscătoare a denumirilor arhaice și o bună îndrumătoare și educatoare, făcând momentele petrecute împreună plăcute și utile.

O dimineață în care cele prezente au aflat multe despre cum se coase și ce înseamnă această tradiție într-un grai pur românesc, fără „fără rotalianisme”, deși Ionica trăiește de peste 40 de ani în Roma. Cămășile cusute de Ionica Danciu sunt adevărate opere de artă, ajungând să fie expuse în marile muzee ale Europei, ea deținând și o colecție impresionantă.

Inițiativa se va derrula șipe viitor, fetele și femeile care vor să învețe cum se coase cu adevărat o ie fiind așteptate în acest grup, la șezători.

Rodica Ciobotaru