În perioada 24-25 septembrie 2016 se va desfășura la Milano o nouă ediție a celui mai longeviv festival românesc din Italia. Este vorba despre Festivalul „România-Tradiții și Valori Europene”, inițiat și organizat de Asociația Românilor din Italia, președinte ing. Romulus Popescu.
De 12 ani, acest festival contribuie la păstrarea şi promovarea tradițiilor și mesteșugurilor românești, la descoperirea de noi şi autentice talente din sânul comunității românești din Diaspora, de a duce mai departe zestrea noastră folclorică de o inestimabilă valoare și de a face cunoscute și altor națiuni stabilite la Milano,cultura, tradițiile și valorile noastre naționale.
Ne propunem să vibrăm sufleteşte pe ritmurile celor mai frumoase melodii de inspiraţie tradiţională, cinstind frumuseţea costumului nostru popular.
Sâmbătă, 24 septembrie 2016, orele 16.00, la Palazzo Marino din Milano, va avea loc un inedit spectacol de muzică și poezie.
Actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu sunt protagonistele unui nou spectacol, intitulat „Pianul cu poeme”.
Versurile unor poeţi ca: Mihai Eminescu, Jacques Prevert, Victor Eftimiu, George Coşbuc, Ana Blandiana, Magda Isanos sau Costache Ioanid, se vor împleti cu armoniile imaginate de: Astor Piazzolla,Paolo Campanini, Constantin Silvestri, Raffaele Montanaro, Guy Bacos sau Ioan Dobrinescu, adica muzica de film atât italiană cât și internațională și cele mai cunoscute melodii românești ca „Lie Ciocârlie”, „Mocirița”, „Astăzi e ziua ta” sau „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara”.
Duminică, 25 septembrie 2016, orele 15.00, în Piața Colonne di San Lorenzo din centrul orașului Milano, va avea loc Sărbătoarea tradițională românească.
Programul artistic va cuprinde: dansuri și cântece populare românești, recital de poezie și muzică românească, expoziții și demonstrații practice de artă populară (meșteșuguri românești ), prezentare de modă Iris Collection.
Pe scena festivalului vor urca Claudia Serdan, Vanni Stefanini, Liviu Nechita, formația Best Music Bergamo condusă de naistul Dan Dumitru Crețu.
Viorel Boldiș, proaspăt laureat al Premiului de poezie Grigore Vieru care se acordă la Iași și Chișinău, va susține un recital extraordinar de poezie.
Evenimentul va fi prezentat de vicepreședintele Asociației Românilor din Italia, Larisa Axinia.
Actuala ediție a Festivalului ”România-Tradiții și Valori Europene” este organizată cu patronajul Consulatului General al României la Milano și al Primăriei Milano.
Sponsorii evenimentului sunt: Moneygram, Happy Communication, Saiz Tour, Magazinul românesc „La Bunica” , Asociația Internațională a Cavalerilor creștinismului și ai Păcii, Agenția de publicitate Plasti Car Team și Look Mania.
Vă așteptăm, cu mic, cu mare să petrecem două zile în spirit românesc și viu colorat.
Ia-ți IA cu tine și vino la festivalul autentic românesc din Milano!
Larisa Axinia
Vicepreședinte Asociația Românilor din Italia-Milano
Daniela Nane este actriţă la Teatrul Bulandra din Bucuresti din 1995, de cand a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucureşti, la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum. A urmat masteratul Ligii Europeane a Institutelor de Arta din Amsterdam şi Berlin în 1995 şi încă un masterat în Cultură, civilizaţie şi teatru japonez la Catedra teatrala Unesco, în 2012. A debutat în teatru în iunie 1995, sub îndrumarea regizoarei Cătălina Buzoianu, în spectacolul “Patul lui Procust”, după care au urmat alte zeci de spectacole, precum: „O scrisoare pierdută”, „Scandal la Palermo”, „Fuga” şi noile producţii realizate în regia lui Andrei Şerban – “Omul cel bun din Seciuan” şi în regia lui Alexandru Darie – “Conversaţie după inmormântare”. Tot în 1995 debutează şi în film, în “Eu sunt Adam”, în regia lui Dan Piţa, urmând roluri în filme de lungmetraj sau de televiziune, românesti sau internaţionale. Mare iubitoare a poeziei, a fost invitată de-a lungul timpului în numeroase spectacole, atât în București, la Ateneul Roman, cât și în alte orase din România, iar în luna octombrie a anului 2014 a susţinut un recital pe scena Festivalului Armonii poetice de la Palatul Mogoşoaia.
Pianista Ioana Maria Lupașcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Intre 2001 și 2005 a fost studenta marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europea di Musica, Italia. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia. Este o prezență constantă pe scene din Italia, România, Elveția, Belgia, Turcia și Spania. A cântat sub baghetele unor dirijori importanți: Jean Francois Antonioli (Elvetia), Ladislau-Petru Horvath (Italia), Sabin Pautza, Tiberiu Soare, Theo Wolters (Olanda). A colaborat cu instrumentiști precum: Ladislau Petru Horvath, Romel & Victoria Joseph și Florin Paul. În Italia a fost corespondent al cotidianulului Monitorul, iar în 2009 a lansa
t romanul autobiografic–„Prințul Baghetei”. In 2007 i-a aparut CD-ul “Live Piano Solo”, iar în 2009 CD-ul “Piano Recital”. In 2012 aduce ca inovație scenică alăturarea muzicii clasice dansului flamenco reprezentat de Lucas Molina, în spectacolul SEDUCCION. In 2014 colaborează cu contratenorul Cezar Ouatu și tot în 2014 ia naștere proiectul PianoTango. A realizat spectacole eveniment împreună cu mari personalități ale artei teatrale: Ion Caramitru, George Banu, Daniela Nane, Marian Rîlea, Constantin Chiriac. Deseori este invitată în juriile concursurilor de pian. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești.