Pătlagina este o plantă erbacee, atinge 10 – 50 cm înălțime. Are frunzele ovale și tulpinile drepte, cu inflorescențe terminale în formă de spic și cu floricele gălbui, mici. Planta a fost folosită din timpuri străvechi ca remediu la înțepături de insecte, mușcături de șarpe, diverse infecții, răni, tăieturi, capătând mai multe denumiri populare: iarba bubei, minciuna, limba șarpelui, iarba tăieturii etc
Crește pe marginea drumurilor, pe langă garduri, în pășuni și luminișuri, pe câmpie, la deal și la munte, fiind una dintre cele mai vindecătoare plante din România.
Pătlagina este un anti-bacterian puternic, anti-inflamator și cicatrizant, astfel frunzele zdrobite pot fi un remediu pentru mușcături de insecte, în cazul unor arsuri minore. Datorită proprietăților anti-bacteriene, anti-inflamatorii este folosit pentru tratarea bolilor inflamatorii ale căilor respiratorii, pentru ameliorarea tusei, și ca expectorant. Dizolvă mucusul aderent, promovează formarea de spută (secreția traheobronșică). Acoperă mucoasa membranei și ameliorează inflamația, elimină reflexul de tuse. Frunzele se recoltează din iunie până în septembrie, preferabil înainte de deschiderea florilor, apoi se ususcă şi se folosesc la prepararea de remedii calmante, aplicate de obicei extern. Din ele se mai prepară şi infuzii, extracte lichide şi capsule. Frunzele sunt bogate în vitamina A, C și K, în mucilagii și tannin, dar și în minerale: calciu, fier, zinc, magneziu.
Având în vedere lipsa reacțiilor adverse, este folosită cu succes și în pediatrie.
Pentru uz extern, în medicina populară, este folosită pentru leziunile superficiale, răni purulente, tăieturi, ulcer care se vindecă greu și pentru ameliorarea sângerării. Frunzele proaspete de pătlagină se pun pe răni care se vindecă lent: are efect antiseptic, astringent, închide rana, facilitează coagularea sângelui.
Pentru a ne bucura de beneficiile patlaginei, putem să preparăm ceai de patlagină astfel: se adaugă o linguriță de plană uscată la o cană de apă fiartă și se lasă la infuzat vreme de 15 minute.
Administrare:
– pulbere (se ia câte vârf de cutit de pulbere după mesele principale)
– infuzie (o linguriţă la 2-3 ore )
– comprese sau băi cu pătlagină pentru tratarea afecţiunilor de piele sau conjunctivitelor
– gargară pentru afecţiuni dentare
– sirop de pătlagină pentru calmarea tusei
– cataplasme din frunze proaspăt zdrobite care se aplică pe rănile infectate sau sângerânde
– tinctură (câte o linguriţă de tinctură dizolvată în jumatate pahar apă de 3- 4 ori pe zi)