[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Iasomia sau „Regina florilor”

Iasomia (Jasminum) este un arbust din familia Oleaceae, cu aproximativ 200 de specii, originare din regiunile tropicale și temperat continentale

Iasomia are florile albe, roze, galbene sau purpurii, cu un parfum puternic diafan, foarte apreciată şi considerată o plantă sacră sau cum i se mai spune în India, „regina florilor”.

Pentru prepararea ceaiurilor sunt folosite numai florile și funzele tinere. Florile se recoltează în zilele însorite, de preferat cele abia deschise. Fructele şi rădăcinile sunt toxice, iar frunzele sunt mai puțin aromate. Parfumul florilor de iasomie este un adevărat medicament.

Iasomia este folosită în scop terapeutic din cele mai vechi timpuri pentru calmarea sistemului nervos şi îmbunătăţirea circulaţiei, în scop afrodisiac pentru stimularea impulsurilor sexuale masculine dar şi feminine, fiind adăugată în băile generale sau sub formă de ulei de masaj pentru destinderea muşchilor contractaţi şi calmarea durerilor musculare.

Ceaiul de iasomie consumat în exces poate produce reacții adverse, pentru ca are în conținut cafeină, trebuie consumat cu precauție de femeile însărcinate, de cei care au hipertensiune arterială sau probleme cu inima.

Țările producătoare de esențe de iasomie sunt: India, Egipt, China și Maroc.