Despre români întreprinzători am scris și vom mai scrie cu plăcere. Ei sunt exemplul oamenilor care „nu pot sta”, care pun în practică idei și dezvoltă afaceri de succes oriunde s-ar afla și cu orice preț. Cristina Gegea, o focșăneancă stabilită în Velletri, un orășel din zona Castelli Romani de lângă Roma, este tânăra ambițioasă care a creat o lume a ei, „un mondo” cum spun italienii: „Il mondo di Sara”. Aici românii, rușii, italienii sau ucrainienii, albanezii sau indienii vin să găsească lucruri realizate de ea pentru evenimentele lor. Un spațiu mic în care oameni din toată lumea apreciază ceea ce Cristina face și-i calcă pragul pentru momentele fericite din viața lor.
Născută la Focșani, absolventă a liceului Liceului Industrial nr 1 și a Facultății de Turism „Al. I. Cuza”, Cristina va lucra consultat de vânzări în domeniul textilelor. După câțiva ani de experiență în domeniu, din dragoste și nu pentru bani, își va urma soțul în Italia pentru a fi alături de el.
Tu ești unguroaică, nu româncă
Nu pentru bani, cum vă spuneam, pentru că „niciodată nu a câștigat în Italia cât câștiga acasă”, Cristina va ajunge în micul orășel de lângă Roma. Primul impact cu Italia va fi mai înainte, într-o vacanță, când lucurile i s-au părut frumoase. Nu același lucru îl va simți și când va emigra. Atunci își va da seama că imaginea românilor nu este „tocmai plăcută” printre italieni, lucru care o va afecta inițial.
Va merge să se angajeze și „imaginea românilor” o va urmări mereu, la interviuri dar și odată angajată la un bed & breakfast fast unde proprietara acestuia îi va „recomanda” să spună că e unguroaică și nu româncă.
– Eu am ținut întotdeauna la naționalitatea mea și am spus că, dacă pomul verde nu se vede, e greu.
– De ce nu voia proprietara să „fii româncă”?
– Pentru că avusese experiențe negative cu ai noștri, cu româncele. Nu era foarte încântată.
Cristina va fi acceptată de nevoie, pentru că micul hotel avea clienți americani iar ea vorbea ambele limbi, engleza și italiana. Astfel, condiția de „româncă” a trecut pe planul doi în fața cunoștințelor Cristinei. Încrederea va fi câștigată cu greu și în timp, iar Cristina va continua să lucreze mult timp cu ei.
Clienți de toate naționalitățile
– Cum ți-a venit ideea unei afaceri cu produse pentru evenimente?
– Am început să lucrez bomboniere când am rămas însărcinată,pentru că nu aveam voie să lucrez, să mă mișc. Fiind o fire care nu a stat niciodată, am decis să fac ceva. Și am început cu bombonierele pentru prieteni. Apoi, botezând, am căutat produse și am văzut că lipsesc multe lucruri. Am trecut astfel să mă ocup eu de copilul nostru, nu altcineva, și am decis să fac hăinuțe …
Ideea unui magazin e aceea de a-și gestiona viața singură, de a face ce-i place. Astfel, în februarie 2015 decide dechiderea unui mic magazin în orașul din zona Castelli Romani. Aici există o comunitate românească de aproape trei mii de suflate dar clienții săi nu sunt numai români. Sunt și italieni, ruși, ucrainieni și albanezi dar și indienii, care deși nu au aceleași obiceiuri, vin să cumpere hăinuțe pentru copii. Mai mult, doar 30% din clientelă este locală, restul venind din afară, Roma inclusă, care e la 40 de km de aici.
Dincolo de lucururile existente deja în magazin, Cristina crează pe comanda clientului, desenând și realizând lucruri dintre cele mai variate. Mulți vin cu fotografii după care să le conceapă. Pentru haine însă s-a orientat la România de unde aduce lucruri de calitate, din materiale naturale dar la același preț cu cele ieftine, chinezești, din Italia. Majoritatea clienților vin direct aici, la magazin, pentru a achiziționa produsele, firma eliminând astfel costurile de transport, distribuție etc.
– Ești fericită cu ceeea ce faci sau ai vrea altceva?
– Categoric da. Eu am terminat facultatea de turism și mi-a plăcut întotdeauna să vând. În firma în care am lucrat în țară aveam contacte cu peste 2000 de companii cu care colaboram în sectorul vânzărilor. Îmi place să vând, să fiu în contact cu oamenii. Și la hotel mi-a plăcut pentru că și acolo tot același lucru făceam, vindeam un produs, chiar dacă de altă factură.
Dorința ei este ca în viitor, deși magazinul e destul de mic, să ofere clienților tot ceea ce înseamnă produse pentru evenimente.
Aici, fiecare weekend aduce 6-7 clienți, 6-7 evenimente fiind realizate de acest magazin micuț, de provincie care știe ce vor clienții și știe să-i mulțumească. Pentru a nu mai vorbi de celelalte zile în care italienii organizează ceva și vin să cumpere. O activitate ca oricare alta în micul orășel, dar care arată că românii care vor cu adevărat ceva, realizează. Cu multă muncă, cu gustul amar al „plății facturilor altora” din comunitatea românească din Italia, dar cu convingerea că lucrul bun și caracterul frumos trebuie să învingă, trebuie să arate și fața cealaltă a românilor. Sau, cum spunea o reclamă post-decembriestă, „Dacă vrei cu adevărat, poți”.
Atunci când evenimentele frumoase din viața voastră vă vor bate la ușă, Cristina Gegea și „Il mondo di Sara” poate fi partenerul ideal: tel. 320.2593021, facebook.com/Il-Mondo-di-Sara
Cristi Merchea