[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Il segreto di Villa Littoria – o carte despre Schindlerlist italiană


„Il segreto di Villa Littoria” (Viola Editrice) este noua carte a avocatului italian Giancarlo Germani. O evocare a memoriei, a unor oameni și evenimente speciale care trebuie să ne dea de gândit pentru a construi un viitor mai bun.

După mai bine de 70 de ani mai ies încă la iveală, din meandrele amintirilor și ale timpului, povești care te lasă fără respirație prin valorile lor morale și care merită să fie adunate și salvate ca „un tezaur al memoriei” pentru generațiile următoare.

Povestea familiilor evreiești fugite din ghetoul din Roma care căutară și găsiră adăpost la Fiuggi, unde în anii de pace își făcuseră vacanțele liniștitela Villa Littoria, a răsărit din uitare printr-o serie de circumstanțe fortuite sau poate pentru că acesta  îi era destinul… să iasă la lumină acum, în vremurile în care solidarietatea și frăția încep să dispară în mod periculos.

Vechile amintiri ale conversațiilor familiale au pus la muncă curiozitatea care, grație noilor tehnologii, au putut găsi satisfacție imediată, și, ca prin vrajă, bârfele familiale ale iernilor din tinerețea mea s-au concretizat într-un articol apărut într-un ziar local în 1994, „Il Fiuggi”, unde, un martor ocular, Carlo D’Amico, povestea cu lux de amănunte despre vicistitudinile familiilor evreiești ajunse la Fiuggi în îndepărtatul 1943 și despre curajul celor care își riscară viața pentru a-i salva.

O istorie adevărată pe care am romanțat-o noilor generații, o experiență indimenticabilă și mereu actuală: povestea frăției și a solidarității între ființe umane dincolo de ideile lor, de religia lor și de obiceiurile lor.

Povestea Villei Littoria este opoveste care merită să fie amintită după mulți ani, este un semnal care ar trebuie să stimuleze conștiințele noastre să perpetueze memoria a ceea ce s-a întâmplat, astfel ca nimic asemănător să nu mai aibă loc.

Această poveste și acei oameni sunt speranța noastră pentru un viitor mai bun, pentru asta am voit să-i redescopăr… pentru că deseori amintirea trecutului construiește un viitor mai bun…

Giancarlo Germani