Un film despre integrarea copiilor romi, realizat de elevii din Aprilia

Vineri, 21 aprilie, a avut loc la Aprilia- localitate lângă Roma, în Aula Magna a Institutului “N. Rosselli”, prezentarea documentarului “Un pod pentru integrare”, realizat în cadrul proiectului european “Luoghi Comuni” şi dedicat luptei împotriva prejudecăților faţă de comunitatea romă.
La prezentarea oficială a filmului au asistat peste 250 de elevi ai Institutului, însoţiţi de profesorii lor. Noutatea inițiativei constă în faptul că protagoniștii sunt studenți ai Institutului împreună cu un grup de copii romi români.
Cuvântul de bun venit a aparţinut Directoarei Institutului, profesoara Viviana Bombonati, care a reamintit importanța dialogului intercultural, pentru că: „avem nevoie să retrăim spiritul iluminismului și să ne amintim de libertățile care stau la baza societății noastre. Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne amintim că avem mult mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne dezbină, iar obiectivul comun e acela de a construi poduri între oameni, nu ziduri” .
„La început a fost mai greu, pentru că nu ne cunoşteam între noi, dar tot ce a urmat a fost frumos! Copiii romi care au venit și cu care am lucrat cot la cot ne-au transmis entuziasmul şi energia lor, chiar dacă erau mai mici ca vârstă decât noi”, a spus Patrizia Coluccino, una dintre protagonistele video-ului, elevă în ultimul an a Institutului.
12 tineri din 4 țări diferite
„În cadrul proiectului am fost implicați 12 copii şi adolescenţi, dintre care patru italieni, un băiat cambodgian, doi din India și cinci copii români de etnie romă. Ei au lucrat împreună, participând la un atelier de lucru cu durata de patru luni, coordonat de un regizor profesionist care i-a pregătit pe tineri din punct de vedere tehnic. S-au distrat, dar au şi învăţat multe lucruri utile despre realizarea unui video”, a explicat profesoara Sabrina Vento, responsabil cu integrarea socială a elevilor la Institutul Rosselli și un adevărat punct de reper pentru cei 165 de studenți străini din Institut (dintr-un total de aproape 1.400 de elevi).
„Prejudecățile sunt o barieră care trebuie depăşită”
„Trebuie să spun că au existat, de asemenea, unele cazuri în care câţiva studenți, care au dorit să participe inițial, s-au retras când părinții au aflat că acesta este un proiect care implică și copii romi! Cei mai mulţi, după ce le-am explicat ce se va face, au participat bucuroşi la Laborator. Prejudecățile sunt doar o barieră în calea înțelegerii reciproce. De aceea rolul şcolii este fundamental. Elevii au încredere în noi şi împreună putem lupta împotriva prejudecăţilor. Institutul nostru a demarat programe importante pentru favorizarea integrării elevilor străini », a adăugat prof. Vento.
Ajutaţi de profesionişti
„Am ajutat elevii să realizeze multe faze ale video-ului: în timpul orelor de laborator le-am stimulat creativitatea şi talentul artistic. Regizorul Pietro Freddi i-a coordonat în realizarea fiecărei etape. Am avut, de asemenea, un sprijin voluntar pentru realizarea workshop-ului, cu diferite jocuri, prin intermediul unui expert de teatru, Luciano Marandi”, a spus Lucrezia Balducci de la Asociația Makenoise, care s-a ocupat de partea tehnică a proiectului.
„Un film care a adus împreună elevi de mai multe naționalități“
Laboratorul a fost realizat cu sprijinul Asociației italo – româneşti Spirit Românesc, – partener al proiectului şi a fost coordonat de Nina Danaila, mediator cultural, cu ajutorul unui mediator rom – Petrica Ilie, și cu suportul voluntar oferit de psihologul Briseida Gjon Bocari, toți membri ai asociației.
„Astăzi am văzut reacția publicului nostru tânăr în timpul proiecţiei, – a declarat Dana Mihalache, presedinta Asociaţiei Spirit Românesc. Peste de 250 de tineri din țări diferite, studenți ai institutului, care s-au emoţionat şi i-au aplaudat pe colegii lor. S-au simţit ca făcând parte dintr-o comunitate unde toţi sunt egali!”
Concursul video
La sfârșitul prezentării organizatorii le-au reamintit celor prezenţi că toate cele trei videoclipuri ale campaniei de sensibilizare (celelalte două au fost realizate la Bari şi Milano) pot fi vizionate și votate on-line. Scurtmetrajul cu cele mai multe voturi va fi declarat câștigător și va fi prezentat în cadrul unei campanii la nivel european
Pentru informații suplimentare: Dana Mihalache, preşedinta As. “Spirit Românesc”
e-mail: mihalache_danaioana@yahoo.it
333 / 78.91.516
Video: