[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

În țara sa, Kövesi este o legendă. Pentru europeni, cea mai bine calificată pentru funcție

      Un articol în cel mai mare cotidian italian, Corriere della Sera, a apărut duminică, 3 matertie 2019, sintetizând situația numirii Laurei Codruța Kövesi în funcția de procur-șef al Procuraturii Europene.

       Uniunea Europeană se află în pragul unei mici revoluții.

Astfel începe materialul semnat de Paolo Valentino în prestigiosul cotidian. În săptămânile următoare Parlamentul și Consiliul European vor desemna împreună pe noul șef al Procuraturii Europene care, începând din 2020, va conduce investigațiile cazurilor de fraudă cu fonduri UE și aplicare a TVA-ului. Pentru prima dată, o autoritate comună va avea puterea de a investiga în cele 22 de țări care aderă la inițiativă. Dar revoluția ar fi dublă dacă miniștrii și deputații ar face lucrul cel mai just, alegând o femeie, pe Laura Codruța Kövesi, fost procuror-șef al României, indicat de un grup de experți ca persoana „cea mai bine calificată pentru funcție“, după un proces de selecție foarte riguros. În țara sa, Kövesi este o legendă. Nominalizată la 33 de ani la conducerea Procuraturii DNA, ea a persecutat corupția publică fără a ține seamă de careva, făcând să fie condamnați și trimiși la închisoare sute de exponernți politici din toate partidele, inclus un prim-ministru.

Venerată de opinia publică, Kövesi și-a câștigat ura bunei părți a clasei politice.

       Astfel, obstacolul cel mai mare în numirea sa este tocmai opoziția Guvernuui de la Bucureșticare își poate exercita poziția de președinte actual al UE. Cel mai acerb este fostul premier și șef al partidului social-democrat, Liviu Dragnea, care anul trecut a reușit să o destituie  pe Kövesi din funcția de procuror-șef DNA. Dragnea fusese obligat să demisioneze din funcția de prim-ministru după ce a fost condamnat pentru fraudă electorală și este încă în curs de cercetare pentru delapidarea fondurilor europene. Lobby-ul românesc împotriva lui Kövesi este dezlănțuit. ….
Continuare pe corriere.it

Lasă un răspuns