[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

INDEMNIZAȚIA DE MATERNITATE – Recunoscută de Tribunalul din Brescia egalitatea în drepturi a lucrătoarelor străine și italiene

CGIL

Indemnizația de maternitate – sentință istorică a Tribunalului din Brescia: recunoscută egalitatea de tratament pentru lucrătoarele italiene și străine

Indemnizația de maternitate pentru muncile atipice și sezoniere – cu toate că prevăzută de norme numai pentru posesoarele de permis de ședere pe termen lung (ex carta di soggiorno) – se acordă și străinelor cu permis ordinar pentru că reprezintă prevedere destinată susținerii persoanei și garantării condițiilor acceptabile de viață. Deci, deoarece limitarea prevăzută de lege este în contradictoriu cu art. 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDU) și 21 a Cărții Drepturilor Omului: lipsa recunoașterii acestei indemnizații, motivată în mod expres cu absența permisului de ședere pe termen lung, constituie discriminare din partea INPS (Institutul National al Protectiei Sociale). Acest lucru a fost stabilit zilele trecute de către Tribunalul din Brescia ca urmare a recusrului prezentat de o femeie de origine străină după ce se adresase CGIL Brescia și, în continuare, apărată de avocații ASGI (Asociația Studiilor Juridice asupra Imigrației).

Pentru această indemnizație, art. 75 Dlgs 151/01 prevede recunoașterea cetă prevede ca o condiție obligatorie cetățenia italiană sau comunitară și, perntru cetățenii din țările extra UE, titularizarea permisului de ședere pe termen lung.

Este vorba despre una din primile sentințe de acest gen. Pentru Tribunalul din Brescia, dreptul la indemnizație derivă din normele de drept internațional și comunitar care, în materie de protecție socială – trebuie să garanteze paritatea tratamentului cetățenilor comunitari și extracomunitari. Aceasta este o sentință foarte importantă care, încă o dată, reiterează necesitatea egalității de tratament pentru muncitoarele italiene și străine.

 

Camera del Lavoro di Brescia

Asgi Lombardia