[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Întâlnirea culturilor (Incontro di culture)

organizatoriGuidonia  (Roma) Orașul care sâmbătă, 22 iunie, a găzduit primul festival ”Incontro di culture” . Italienii și românii în Piața S. Giuseppe Artigiano într-o confruntare de artă și cultură

Manifestarea, organizată de către Asociația Socio-Culturală ”Pulsar in Omnia Lux” ONLUS, condusă de Antonio Zito, un anfitrion și bun organizator de spectacole, alături de ”RAAL Italia srl”, un depozit alimentar românesc cunoscut în zonă, patronat de Dan Martinescu și La Web TV, al cărei staff a asigurat și prezentarea spectacolului (Fulvia Alessi e Monsieur David) s-a dorit să fie o întâlnire de culturi atât de diferite dar, totodată, atât de apropiate între ele: cea românească cu cea italienească.

garibaldini 2Prima de acest fel dfin zonă, manifestarea ”Incontro di culture”a început cum nu se putea mai bine: cu o paradă a ”Garibaldinilor”, un grup de rezonanță istorică ce evocă glorioasa armată a celor 1000 de oameni ai lui Garibaldi, care a depus o coroană la Monumentul Ostașilor Căzuți din localitate. Primăria Guidonia (localitate de la periferia Romei unde concentrarea românilor este dintre cele mai mari) a ținut să dea patronatul acesteiu frumoase inițiative. A fost prezent reprezentantul culturii la primăria Guidonia, Enrico Scattone, care evocat jertfa soldaților italieni din toate epocile, jertfă fără de care astăzi nu ar fi posibil ceea ce s-a facut. (”Senza il loro sacrificio, quello che noi intraprendiamo oggi non sarebbe stato possibile”).
Au fost adresate cuvinte de sprijin și laudă inițiativei, prima de acest gen din zonă, inițiativă datorată prezenței masive de români care trăiesc și muncesc aici, care s-au integrat, care educă fiii lor în școlile italiene dar care nu trebuie să uite limba, cultura, istoria și spiritul poporului de origine. Și spus de un italian, aceasta parcă are o și mai mare însemnătate.
A urmat un program de toată lauda, cu o scenetă inspirată din ”Scrisoarea a III-a” a lui Mihai Eminescu unde un grup de copii, îmbrăcați adecvat epocii medievale, au evocat întâlnirea dintre Mircea cel Bătrân și sultanul Baiazid.
copii scena2Cu sprijinul lui Gianina Ghiuță, mediator cultural și președinte al asociației culturale ”Spirit românesc”, a venit aici cu un grup multi-cultural (”Timpul culorilor”). Multicultural în adevăratul sens al cuvântului pentru că în el și-au găsit locul copii și tineri de la 3 la 22 de ani, de naționalități dintre cele mai diferite: români, moldoveni, italieni, ucrainieni, pakistanezi … Gianina a pregătit o ”Șezătoare a florilor” așa cum se făcea odată prin satele României. Nu a lipsit senografia și decorul necesar, cu obiecte tipice unei șezători. Deliciul și atracția au fost însă superbele noastre costume populare din diferite zone ale țării, purtate cu mândrie și prezentate de copii pe scenă.
Șezătoarea era un moment al vieții țăranului român în care femeile, în general, depănau povești, amintiri, cântece sau poezii, coseau sau împleteau, țeseau sau creau orice era necesar gospodăriei. Copiii români din Villa Nova, Guidonia sau Tivoli au readus-o în actualitate așa cum era ea: presărată de cântece populare, de ghicitori, de poezii ale Luminiței Cocoș (autoarea versurilor) sau, mai rafinat, de muzică interpretată la pian de Maria Adriadna Ghiuță și Iona Maria Florea, ”fata preotului din Tivoli” cum a anunțat-o îndrumătoarea grupului.
cantareataAu urmat momente de muzică și voie bună oferite de artistele populare Steluța Floriștean și Ionica Stan, două din cele mai frumoase voci ale muzicii noastrepopulare intercalate cu cele oferite de un grup de ”pretorieni” italieni îmbrăcat în costume de epocă, spre deliciul publicului mixt.
Nu au lipsit din peisaj micii și berea oferiți de RAAL Italia și Supermarketul Sibiana, covrigii și plăcintele ca acasă ale societății ”Sapori della Romania” produsele artizanale sau vata pe băț. O expoziție de fotografii din epoca ”Unirii” Italiei ne întâmpinase încă de la intrare, aranjată de Asociația Socio-Culturală ”Gruppo Marisa”, cea a frumoșilor garibaldini.
Pentru această ocazie, din dorința de a fi prezenți sau a participa, o parte dintre părinții și copiii români și-au amânat plecarea în țară.

Urmăriți momente din spectacolul  roganizat pe: http://www.lawebtv.it/detail.php?linkid=936                                       C. Merchea

scena pretoriani

assesore alla culturacadou spiriti ro cantarete copii pe scena copii scena 2 copii scena 3 copii scena 4 copii scena copii sceneta covrigi si cezar

Lasă un răspuns