Cotidianul italian Repubblica a publicat joi, 13 decembrie, un material edificator despre Legea 132 și controversatul alineat 93 care privește interzicerea în Italia a circulației cu mașini cu numere străine. Vă prezentăm aici o traducere aproape integrală.
În timp ce Guvernul se bucură vorbind despre „pleașca ce se va termina pentru șmecherii cu mașini cu numere străine”, incertitudinea domnește și, văzând că pedepsele sunt foarte dure (noile amenzi pleacă de la 712 euro iar punerea în regulă a mașinii va trebui să fie făcută în maxim 180 de zile, timp în care vehiculul trebuie ținut în depozit, după care, trecută această perioadă, mașina seconfiscă), fiecare zi care trece face tot mai critică situația.
Începe în fapt să plouă cu amenzi care ar putea să fie considerate nule de către judecătorii de pace. Primăriile ar putea să fie constrânse să-i despăgubească pe automobiliști. Și se revoltă comunitatea românească, cea mai mare din Italia, care intervine până și prin consul (nu se specifică cine n.n.) pentru a cere lămuriri.
Trebuie spus că rezultatele acestei legi – când se va înțelege cum se aplică – vor fi oricum extraordinare, vor pune o frână acelei rezidențe fiscale false în străinătate al unei societăți care, cu această stratagemă, poate să înmatriculeze o mașină dincolo de granițe și să aibă un număr străin, desfășurând însă propria activitate lucrativă cu precădere în Italia. Același lucru este valabil pentru un particular străin rezident în Italia.
Aici nu este vorba de a economisi cu bollo și asigurarea, ci de sustragerea de la contravenții și în fața fiscului italian.
Nu lipsesc polemicile: „Știam că lupta împotriva inversiunii fiscale ar fi creat puternice reacții – explică Giordano Biserni, președintele ASAPS, cea mai mare asociație de siguranță stradală italiană – dar „recreația” s-a terminat. Nu ne așteptam că reacțiile să provoace adevărate cazuri diplomatice. Nu am văzut însă aceste reacții când au existat fenomene de piraterie stradală sau cazuri de omucideri stadale cu vehicule cu numere străine. Normele intrate în vigoare pe 4 decembrie trebuie să fie executate de organele de poliție stradală fără derogări sau norme tranzitorii iar așteptatele circulare ministeriale vor putea da doar indicații clarificatoare, chiar dacă limitate”.
Bun, dar cum se iese acum din aces haos? „Ceea ce trebuie – răspunde Biserni – să se dea servicii adecvate miilor de străini în birourile provinciale ale Motorizzazione pentru practicile de înmatriculare, dat fiind faptul că de-a lungul timpului mulți dintre ei (chiar și italienii care aveau numere străine) au continuat să circule, luând în râs multe reguli, conștienți că amenzile cu greu puteau ajunge la proprietari și nu exista nici o consecință asupra permisului de conducere”.
Comandantul Poliției Municipale din Verona și reprezentant al Asociației Naționale a Primăriilor Italiene spune același lucru: „Regulile care contracarează inversiunea fiscală au intrat deja în vigoare iar organele de poliție stradală nu le pot deroga. Sunt necesare informații imediate cetățenilor străini și mai multe servicii la Motorizzazione. Italia se aliniază națiunilor europene, obținând astfel certitudinea ajungerii amenzilor la destinatari și echivalarea sancțiunilor la permisele de conducere. La nivel local să se organizeze întâlniri cu diferitele comunități de străini și cu autoritățile consulare”.
Dealtfel, Ambasada României la Roma a trimis deja o invitație jurnaliștilor din Peninsulă la o dezbatere pe această temă.