[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Într-un mormânt din Italia s-a găsit o proteză dentară de acum 400 de ani!

Lucca- Arheologii care se ocupau cu studiul resturilor umane ale familiei Guinigi, o familie aristocrată care a condus oraşul toscan Lucca multă vreme, au efectuat săpături în curtea mănăstirii San Francesco.

Aceștia au găsit o proteză dentară cu o fâşie din aur de interes deosebit, atât pentru metoda de execuție, cât și pentru raritatea descoperirii. Dinții aparțin, se pare, unor persoane diferite.

Studiul contextului arheologic nu a permis o datare precisă. Proteza dentară pare a fi „strămoşul” punţii dentare moderne și a fost confecționată din dinți naturali între sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului al XVII-lea” – explică cercetătoarea Simona Minozzi.

Pentru construirea protezei, fiecărui dinte i-a fost tăiat vârful rădăcinii, apoi i-a fost făcută o tăietură longitudinală.

Apoi, dinţii au fost aliniaţi, iar prin orificiile făcute a fost introdusă o fâşie fină aurie”, a explicat Simona Minozzi şi Valentina Giuffra, specialişti în paleopatologie la Universitatea din Pisa.

Microradiografia computerizată a relevat prezenţa a două ace mici de aur inserate în fiecare dinte, care au rolul de a fixa dinţii pe bandă”, au spus cercetătorii. Proteza a fost fixată pe dinţii purtătorului prin două capete în formă de „S” prevăzute cu două găuri mici prin care, probabil, trecea o sfoară care îi menţinea stabilitatea.

Sursa: La Nazione

 

Lasă un răspuns