[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ionela Prodan – Ambasadorul românilor la Roma

 ionela p13. octombrie Roma. Câteva sute de persoane au răspuns la invitația  Asociației Părinților Români din Italia care a adus la Academia Română pe îndrăgita Ionela Prodan.

Emoționată și emoționantă! Așa s-a prezantatat astăzi Ionela PRODAN la Academia Română din Roma. Așa cum o știam cei care avem o vârstă, așa cum este artista noastră: o femeie plină de har, o artistă prin excelență, o comunicatoare care vorbește din suflet, cu inima la gât, ca și cum ar fi pentru prima dată în fața publicului.

eCâteva sute de persoane au luat cu asalt sala de manifestări a Academiei  Române din Roma la invitația Asociației Părinților Români din Italia. Vădit marcată de participarea masivă la acest eveniment, Ionela Prodan,  care a venit ca ”ambasador al culturii tradiționale românești” a stârnit ropote de aplauze.  Au întrerupt-o  cei prezenți și nu pentru a aplauda cântecele, ci cuvintele din inimă pe care le adresează. Puțini artiști români reușesc să adune atâta lume. Sala, neîncăpătoare pentru cei veniți din Roma, Aquila, Latina sau alte zone ale Italiei demonstrează că Ionela Prodan rămâne un nume, un simbol al românilor și românismului.

Vorbește despre ”soarta românilor de dincolo de casă” ca una care a trăit mai mult de 27 de ani dincolo de casă. ”Plecam să câștig un ban. Dumneavoastră la fel” se destăinuie Ionela și mulțumește ”Asociației Părinților din Italia” la a cărei invitație a venit la Roma.

ionelaprIia, simbol al păstrării tradițiilor

”Păi de ce nu aveți și voi o iișoară și voi acasă? De ce mă, fetelor, nu ați venit și voi îmbrăcate într-o iișoară?” mustră cu dulceață fetele și femeile din sală. Unde vă este semnul dinstinctiv, ar întreba artista, cu ce arătați că vă iubiți portul și tradiția? A venit Ionela Prodan să asculte problemele românilor emigrați ca ambasador  din  ”Departamentul Politici în Relația cu Românii de Pretutindeni” din cadrul Ministerului de Externe. Și se ridică și câteva probleme, unele cunoscute, altele mai ambigue, legate sau mai puțin legate de cele cotidiene … dar scopul nu este acesta. Asociația, e drept, a invitat-o să asculte neplăcerile și necazurile românilor din Italia însă numele, sau mai bine zis, renumele artistei face ca românii din sală să fie interesați  mai mult de Ionela Prodan artista și nu politicul. De politică sunt sătui.

pianist
Micul talentat patriot Diego Raita

Serata a continuat cu dansuri populare și cântece presentate în mod excepțional de ansamblul folcloric ”Arțărașul”  din Moldova  de peste Prut condus de Lidia Bolfosul, cu un recital la pian executat de un foarte tânăr talent românesc, Diego Raita și, nu în ultimul rând, cu o serie de melodii populare interpretate de invitata specială a evenimentului, Ionela Prodan. Sala s-a ridicat în picioare, oamenii au jucat, toată lumea a aplaudat, a făcut fotografii și a filmat, luând cu asalt pe artista noastră îndrăgită care a răspuns cu amabilitate și căldură tuturor celor doritori să fie alături de ea.artarasul

La reușita acestui eveniment au contribuit membrii Asociației Părinților Români din  Italia care s-au implicat cu muncă și pasiune. Evenimentul a avut patronatul Ambasadei Romaniei la Roma, Academiei Romane si sprijinul Vodafone Italia si Supermarketului Milcov.

Cristi M.

artarasul 2artarasul 3artarasul 4ionela p2