[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia – 2018: Indemnizație de cazare și masă pentru îngrijitori

Lucrătorul casnic este îndreptățit să primească bani pentru mâncare și cazare în plus față de salariul normal. În cazul în care nu mănâncă și nu locuiește la asistat, același lucrător are dreptul la o indemnizație substitutivă. Aceasta trebuie să fie calculată prin înmulțirea valorii contingentului zilnic, care este stabilit în fiecare an, cu numărul de zile lucrătoare.

Indemnizație de cazare și masă 2018:

Prânz și mic dejun: 1,91

Cina: 1,91

Cazare: 1,66 €

Total zilnic: 5,48

Indemnizația pentru cazare și masă trebuie plătită lucrătorului casnic doar atunci când nu poate beneficia gratuit, atunci când este în concediu, în concediu medical sau libere plătite. Prin urmare, indemnizația de 5,48 euro va fi adăugată la salariu (în busta paga) și înlocuiește mesele care de obicei aparțin angajatului.

Contractul Colectiv Național de Muncă (CCNL) stabilește că un lucrător casnic care conviețuiește cu asistatul are dreptul la „hrană sănătoasă și suficientă”; așadar, compensația în numerar nu poate fi singurul criteriu pentru stabilirea meselor unui lucrător, însă trebuie luate în considerare sănătatea, calitatea și cantitatea de alimente.

Art. 35 Cazare și masă

Mâncarea datorată lucrătorului trebuie să fie suficientă și să-i asigure o dietă sănătoasă; mediul de lucru nu trebuie să aducă vreo atingere integrității fizice și morale a acestuia.

Angajatorul trebuie să furnizeze lucrătorului  o locuință adecvată care să-i asigure demnitatea și confidențialitatea.

https://www.facebook.com/antreprenorinromania.diasporastartup/

Sursa: ilcercabadanti.it

 

 

Lasă un răspuns