[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia: 3, 3 milioane de angajați muncesc fără forme legale. Lucrătorii casnici sunt cei mai afectați

Sunt 3, 3 milioane de muncitori la negru. Criza economică a forțat mulți oameni să accepte un loc de muncă, pentru câteva sute de euro, la negru. Potrivit unui studiu realizat de Censis pentru Confcooperative, jumătate dintre șomerii afectați de criză în ultimii ani au acceptat să lucreze fără forme legale.

Cea mai mare rată de muncitori la negru se înregistrează în activitățile legate de angajarea personalului casnic (lucrători casnici și îngrijitori). Aceasta se apropie de 60% (cu aproape patru puncte mai mult față de intervalul 2012 și 2015). 22-23% reprezintă activitățile agricole.

La nivel teritorial, dacă privim impactul asupra valorii adăugate regionale, pe de altă parte, Calabria și Campania sunt regiunile care înregistrează cele mai înalte niveluri de decadență (respectiv 9,9% și 8,8%), urmate de Sicilia (8 , 1%), Puglia (7,6%), Sardinia și Molise (ambele cu 7,0%). Din cei 3,3 milioane de muncitori la negru, 2,39 milioane sunt clasificați ca salariați, în timp ce 907 mii sunt lucrători independenți.

Potrivit președintelui Confocoperative Maurizio Gardini, „trebuie făcută o distincție între nivelele de nereguli ale unui îngrijitor și cele ale unui muncitor exploatat pe câmpuri sau pe șantierele de construcție. În cazul îngrijitorilor, deși într-un context de nereguli, expune dificultățile familiilor în asistarea unei persoane în vârstă, a unei persoane cu handicap sau a unui minor. Evaziunea fiscală se produce din necesitate. În celelalte cazuri este vorba despre exploatare. Aceasta ia naștere numai pentru a multiplica profiturile firmelor și a scoate de pe piață concurența».

Sursă foto și text: La Stampa

Lasă un răspuns