[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia – 300€ amendă pentru cine aruncă chiștoacele pe jos

mozziconi_36791

De miercuri, 3 februarie, în Italia a intrat în vigoare Legea 221/2015, aprobată de Camera Deputaților în decembrie 2015, care interzice aruncarea gunoaielor de mici dimensiuni pe jos.

În speță, legea, intervenind asupra textului unic asupra ambientului (Decretul Legislativ 152/2006), prevede că cine va fi surprins abandonând pe stradă bonuri fiscale, șervețele sau gumă de mestecat va fi sancționat cu amendă de la 30 la 150€.

Cine va fi prins aruncând chiștoace, însă, va fi amendat cu 300 de euro. 

Legea însă nu tinde să țină curate numai ariile urbane, cele ale orașelor sau satelor, ci și pe cele din afara acestora, adresându-se și celor care aruncă gunoaie de mici dimensiuni pe câmpuri, ape sau natură în general.

50% din sumele încasate vor merge într-un fond creat special la Ministerul Ambientului, în timp ce restul va rămâne în vistieriiile primăriilor pentru finanțarea campaniilor de informare și promovare a sensibilității cetățenilor față de mediul înconjurător și curățenie sau pentru curățirea sistemului de canalizare urban.

De cealaltă parte, primăriile vor fi obligate să instaleze coșuri sau tot ce este necesar pentru depozitarea și recoltarea gunoaielor.