[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia, amenzi de până la 300 de euro pentru țigările fumate pe plajă

 

Potrivit Institutului  Național de Cercetare a tumorilor din Milano realizat pe plajele venețiene, „poluarea generată de țigări fumate sub umbrele poate depăși poluarea înregistrată într-o zonă cu trafic auto.”

Statisticile negre privind efectele nocive ale fumatului, dreptul constituţional la  sănătate, precum şi eliminarea discriminării actuale fumător- nefumător i-au determinat pe cei de la Codacons (Coordonarea asociațiilor de apărare a mediului și a drepturilor utilizatorilor și consumatorilor) să propună interzicerea fumatului pe plajă la nivel național. Interdicția există pe plaja Bibione, în provincia Veneția, încă din 2014, fiind prima stațiune balneară care a interzis fumatul pe plajă, iar rezultatele obținute sunt semnificative. Cei ce nu respectă dispozițiile vor fi sancționați cu amenzi ce pornesc de la 30 de euro și pot ajunge până la 300 €.

Mucurile de ţigară sunt considerate unele dintre cele mai poluante reziduuri, având nevoie de aproximativ 200 de ani pentru a se descompune.

„O situație atât de importantă nu poate fi lăsată la discreția municipalităților, ci Ministerul Sănătății trebuie să emită o lege care să stabilească orientări clare. Nefumătorul nu trebuie obligat să respire aer poluat”, a spus Marco Donzelli